Den tyske kjemikjempen Bayer er i ferd med å fullføre et oppkjøp av det amerikanske jordbrukselskapet Monsanto, som blant annet er ledende på genmodifisert såkorn, bioteknologi og landbrukskjemi, blant annet innen sprøytemidler.

Bayer er villig til å betale en pris som verdsetter Monsanto til 56 milliarder dollar, eller 465 milliarder kroner. Det største tyske oppkjøpet i utlandet på 18 år.

Tilbud avvist i juli

Bayer kunngjør i en melding at det fortsatt gjenstår noen detaljer, mens Monsanto understreker at det pågår "konstruktive" diskusjoner.

Bayer har lenge vært ute etter Monsanto, og tyskerne fikk senest i juli avvist et bud.

Monsanto fikk på sin side avvist et bud på sveitsiske Syngenta for et år siden, og blir nå altså kjøpt opp selv.

Verdens største selskap innen agrokjemi

En fusjon mellom Bayer og Monsanto vil skape verdens største selskap innen agrokjemi, og dette er bare den siste i rekken av fusjoner i kjemisektoren.

Amerikanske Dow Chemichal og DuPont er i ferd med å fullføre en fusjon. Det samme gjelder kinesiske ChemChina som er i ferd med å kjøpe opp Syngenta, etter å ha blitt sikkerhetsklarert av amerikanske myndigheter. Alle disse fusjonene er avhengig av klarsignal fra amerikanske og europeiske konkurransemyndigheter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.