Kombinasjonen av varme og lite nedbør har ført til avlingssvikt for mange norske kornbønder i år. Innhøstingen er bare så vidt i gang, men mye tyder på at norske kornavlinger vi bli mer enn halvert, særlig i Sør-Norge. Det skriver bakeri.net.

– Vi begynner å få en viss oversikt nå, og det ser ut som vi får inn et sted mellom 35 og 40 prosent av det vi hadde kontrakt på, sier daglig leder i Holli Mølle, Trygve Nesje til nettstedet.

Han forteller at kvaliteten er god, men at problemet er hektolitervekten.

– Kornplanten har tørket inn før den siste fasen da kornet skal fylle seg opp. Derfor er størrelsen og vekten på kornet blitt mindre enn normalen, sier Nesje.

Han har allerede varslet sine kunder om en sannsynlig prisoppgang i 2019, men påpeker at økningen ikke blir stor.

Det samme gjelder Økologisk Spesialkorn, som produserer mel laget av urkornsorter, hovedsakelig dyrket i Norge.

– En del emmer og spelt ser faktisk ut til å ha klart seg litt bedre enn mye annet korn, men også hos oss blir det reduserte avlinger, og bakerne må nok forvente seg en prisoppgang på vårt mel ganske kjapt, sier daglig leder Anders Næss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Surdeigsskolen
Surdeigsskolen del 1: Surdeigsstarter, Martin Fjeld baker surdeigsbrød. Ille Brød i Oslo
02:19
Publisert: