Saken er oppdatert.

Dersom kravet fra jordbruket innfris, vil det gi bøndene en gjennomsnittlig inntektsøkning på 24.200 kroner per årsverk.

– Jeg har litt vanskelig for å slutte meg til at dette kan sies å være moderat. Vi har et krevende utgangspunkt for de videre forhandlingene, sier statens forhandlingsleder, Leif Forsell.

– Vi må vurdere kravets omfang ut fra situasjonen for øvrig. Det er mye som har endret seg siden i fjor. Lønnsveksten i samfunnet er på vei ned, og moderasjon er overskriften for lønnsoppgjørene, sier han.

Reduserte inntektsforskjeller

– Kravet om økte inntektsmuligheter på 24.200 kroner per årsverk vil bidra til å redusere inntektsavstanden til andre grupper. Det må til for å styrke lønnsomheten og for å bruke jorda der den er. Dette er en klar invitasjon til regjeringa, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Jordbrukets krav om en ramme på 950 millioner kroner er tenkt finansiert gjennom en økning i budsjettoverføringene på 490 millioner kroner.

Kravet forutsetter også at inntektsmulighetene i markedet øker med 380 millioner kroner.

I tillegg kommer inntektsvirkning fra jordbruksfradraget på 55 millioner kroner, samt overførte midler fra 2014-budsjettet på 25 millioner kroner.

Vil produsere mer mat

– Norske bønder skal levere på bestillingen fra stortingsflertallet om å produsere mer mat på den jorda vi har i Norge. Da må hele landet brukes, og alle bøndene må få mulighet til å satse, sier Bartnes.

Den 5. mai vil staten komme med sitt tilbud i forhandlingene, som skal være i havn senest 15. mai.