Gjeldsveksten øker i både norske husholdninger og bedrifter. Veksten var på 6,7 prosent i de tolv månedene frem til utgangen av desember, viser kredittindikatoren K2 som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag. Økningen i veksten skrev seg fra husholdninger og ikke finansielle foretak.

Ifølge TDN Finans-estimater var det på forhånd ventet en oppgang på 6,5 prosent. I november falt kredittveksten .

Signalene holdt ikke stikk
Flere analytikere trodde gjeldsveksten skulle avta i desember. Bakrunnen for dette er rapporter fra bankene, som sier at de har strammet inn overfor husholdningene og merker lavere etterspørsel fra bedriftene. Det var også ventet at de nye reglene fra Finanstilsynet om krav på 15 prosent egenkapital ved boligkjøp skulle virke inn på opptaket av gjeld.

Les: Nå er det tøffere å få lån

- Bankene har rapportert om en liten etterspørsel etter kreditt fra husholdningene, men vi trodde at innstramningene skulle være sterkere enn den økte etterspørselen. Det holdt ikke stikk, sier Kari Due- Andresen, seniorøkonom i Handelsbanken, til DN.no.

For husholdningene var gjeldsveksten på 7,3 prosent i perioden fra desember til desember, opp fra 7,2 prosent i november.

Norske husholdninger har nå en samlet gjeld på 2.261 milliarder kroner (innenlandsk bruttogjeld).

Bedriftene øker også gjelden
Handelsbanken trodde også at gjeldsveksten i bedriftene skulle avta i desember, men det gjorde den altså ikke.
Tallene viser at gjeldsveksten i de ikke-finansielle foretakene økte fra 4,6 prosent i november til 5,3 prosent i desember ifjor.

- Det er der vi har vært mest bekymret for at kredittinnstramningen skulle slå inn, men det er ikke noe tegn til det i disse tallene. Men man skal tolke tallene litt forsiktig, for det svinger mye fra måned til måned, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no

Innstramningen vil komme
Selv om nedgangen ikke kom i desember, er Due- Andresen sikker på at det bare er et spørsmål om tid før den gjør det.

- Vi tror helt klart at det kommer. Bankene sier at de strammer inn kredittpraksisen, og de nye reglene fra Finanstilsynet vil begynne å virke. Det vil bli mer og mer av det i 2012. Vi venter et fall i kredittveksten, men den kom ikke nå i desember, sier Due- Andresen til DN.no.

Kan bidra til rentekutt
Due- Andresen tror også at bankene kan komme til å stramme enda mer inn.

- Bankene sier også at de vil øke sine utlånsmarginer, og hvis det betyr at de vil sette opp rentene ut mot publikum etterhvert så vil Norges Bank følge nøye med . Jeg tror at en innstramming overfor husholdnibger og bedrifter etterhvert er noe av det som får Norges Bank til å kutte renten videre, sier seniorøkonomen.

Handelsbanken venter at det vil komme rentekutt på møtet i mars, og et nytt rentekutt i juni.

Halvparten er banklån
Halvparten av bruttogjelden i husholdningene, de ikke finansielle foretakene og kommunene er banklån (51,8 prosent). Bankene har nå utlån til publikum på 2.000 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten gikk opp fra 1,1 prosent ved utgangen av november til 1,6 prosent ved utgangen av desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.