Det er ikke bare boliglånsrentene som har blitt rekordlave etter at Norges Bank vedtok å kutte styringsrenten før nyttår i fjor, med et påfølgende kutt i juni.

Rentene i Lånekassen nådde et foreløpig bunnivå på 2,178 prosent i november i fjor. Dagens flytende rente, som fra 1. september er satt på 2,325 prosent, er likevel på rekordlave nivåer.

- Den flytende renten har vært under tre prosent siden 2012. I enkelte perioder har også fastrenten ligget under den flytende renten, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til DN.

Fra 1. september vil fastrenten i Lånekassen være 2,031 prosent på tre år, 2,325 prosent på fem år og 3,008 prosent på ti år.

Betyr det at du bør binde studielånsrenten nå?

- Nei, svarer høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI.

- Å binde renten på tre år, kan det heller ikke være mye å tape på, tror Hveem.

Behagelig renteliv

Under finanskrisen lå studielånsrenten på over seks prosent. Det skal mye til for at renten kryper tilbake mot det nivået i løpet av de neste årene, understreker Hveem.

høyskolelektor Dag Jørgen Hveem på Handelshøyskolen BI.
høyskolelektor Dag Jørgen Hveem på Handelshøyskolen BI.
- Det blir et veldig behagelig renteliv for studenter fremover, spår han.

Til sammenligning viste en undersøkelse utført blant 2000 lesere på DN.no at gode bankkunder nå får helt ned mot 2,5 prosent flytende boligrente.

Hveem ville uansett prioritert å nedbetale et eventuelt boliglån, dersom dette spørsmålet skulle dukke opp.

- Selv om øyeblikksbildet akkurat nå er slik at også boliglån er veldig gunstig, vil studielånet over tid være vesentlig gunstigere, sier han.

- Fornuftig i alle tider

DN har tidligere skrevet om studenter som jobber ved siden av studiene for å få økonomien til å gå rundt. Javad Mushtaq (26) hadde to deltidsjobber da han studerte ved den private handelshøyskolen BI - for å slippe å ta opp studielån.

Hveem peker på flere forhold som gjør studielånet gunstig - og kan være argumenter for å ta opp maks lån:

  • Lånekassen har en forsikringsordning som innebærer at du kan få slettet hele eller deler av studielånet hvis du blir 50 prosent ufør eller mer (i visse tilfeller 40 prosent), forutsatt at inntekten ikke overstiger rundt 410 000 kroner. Også dersom du dør før lånet er innfridd, vil gjelden bli slettet.
  • I tillegg er lån fra Lånekassen et såkalt blankolån: lån uten sikkerhet - i motsetning til et boliglån hvor banken tar sikkerhet i boligen.
  • Lånerenten starter heller ikke å løpe før etter endt utdanning.
  • Forutsatt at du tjener eller har formue på mindre mer enn 168.000 kroner i året og bor borte fra foreldrene dine, omgjøres 40 prosent av lånet til stipend hvis du består alle eksamener.

- I alle tider har det vært fornuftig å ta opp studielån og heller vurdere situasjonen på nytt når rentene begynner å løpe etter studietiden, sier høyskolelektoren, som i dag heller ikke ser noen stor grunn til å haste med innfrielse av studielånet.

- Settes studielånet på innskuddskonto, får du kanskje 1 til 1,5 prosent rente. Du taper altså litt rentemargin, men ikke mer enn et snaut prosentpoeng. Og ett prosentpoeng for 100.000 kroner i løpet av ett år, er bare 60 kroner i måneden etter skatt, påpeker han.

- Kan man bruke studielånet som egenkapital til bolig?

- I praksis, men banken skal ta hensyn til all gjeld. I realiteten er ikke lånet egenkapital, men gir likevel en mer robusthet i økonomien, sier Hveem.

Les også:

Les mer: - Vesker og klokker fungerer som identitetstilbehør

- Dette er vekslepenger for studentene

Boligprisfall i alle byer - bortsett fra én

Se DNtv: Hellstrøm tilbake i Oslo

Hellstrøm tilbake i Oslo
Eyvind Hellstrøm og Terje Ness skal servere Bagatelle-meny på Oro.
03:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.