Den norske pengemarkedsrenten er på sitt laveste nivå på tre år.

Det reduserer presset på sentralbanksjef Øystein Olsen, og kan gjøre det lettere for Norges Bank å heve renten tidligere.

- Pengemarkedsrenten har falt kraftig siden i sommer og siden Norges Bank la frem sin pengepolitiksk rapport, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Enskilda til DN.no.

Pengemarkedsrenten er den renten som bankene gir og tar for å gi lån til hverandre. Renten påvirker som regel hvor mye bankene krever i rente på ditt boliglån.

Norske banker har ikke fulgt opp fallet i rentemarkedet med kutt i sine utlånsrenter.

- Bankene har ikke fulgt opp med å senke rentene ennå. Men det har jo vært stramme marginer på utlån tidligere, sier Blomgren.

Ingenting på blokken
Norges største bank, DNB, sier at de ikke har noe på blokken som tilsier renteendring i nær fremtid. Forkl#229en er at det har blitt dyrere å drive bank:

- Prisen på penger er mye mer enn pengemarkedsrenten. Grunnen til at det er mindre sannsynlig med rentekutt nå enn er de enorme kapitalkravene som bankene har fått overlevert fra myndighetene. Vi skal bygge opp enormt mye egenkapital på kort tid, slik at prisen på penger ut til bedrifter og privatpersoner er dyrere nå enn den ellers ville vært, sier DNBs informasjonssjef Thomas Midteide til DN.no.

Pengemarkedsrenten tre måneders nibor ligger onsdag på 1,89 prosent, som er det laveste nivået siden 2009. Det betyr at forskjellen mellom styringsrenten i Norges Bank og renten i pengemarkedet, den såkalte "spreaden", blir stadig mindre.

- Det skyldes den ekspansive pengepolitikken globalt, der man har kjørt veldig mye likviditet inn i systemet. At den europeiske sentralbanken ECB sier at den er villig til å gjøre alt for å redusere risikoen, sier hun.

Vil stå fast
Ifølge Blomgren hadde Norges Bank i forrige pengepolitiske rapport i sommer sett for seg en spread på 85 basispunkter i tredje kvartal, mens den i realiteten har vært på 62 basispunkter.

- Isolert sett motiverer det Norges Bank til en tidligere rentehøyning. Men så er jo samtidig inflasjonen lavere enn ventet, så i sum tror jeg at Norges Bank på neste rentemøte i oktober kommer til å stå fast ved at første renteheving kommer i første halvår.

Sentralbanksjef Øysten Olsen sa på et seminar forrige uke at det har vært et markert fall i pengemarkedsrentene, og at han følger nøye med.

- Dersom pengemarkedsrenten ikke hadde falt, hadde muligens Norges Bank måttet kutte rentene i høst på grunn av den sterke kronen og lavere inflasjon, sier sjefstrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til Bloomberg News.

Les også:

Hva betyr dette? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.