Ski og staver glir ut av skiboksen på toppen av en bil dekorert med sponsormerker. På tredje året satser Per Kristian Nygård på heltid i enmannslaget «Team Splitkon» for å nå målet om å gå seg inn i verdenseliten. 

– Det er et brutalt nivå. Det dukker hele tiden opp noen som tar nivået. På et renn i norgescupen kan vinneren nesten like gjerne være på pallen i verdenscupen, sier Nygård.

Rundt 900 timer trening legger 29-åringen ned hvert år i jakten på landslagsdrømmen. For tre år siden satte han seg et mål om å komme til Ski-VM i Lahti. Men det gikk ikke. Nygård har hatt en tøff sesong, samtidig som den norske troppen består av pallkandidater når mesterskapet i Finland starter i neste uke.

– Jeg satser i alle fall en sesong til. Men da tror jeg det blir den siste. Da blir det landslaget eller ingenting. Det blir et siste forsøk på å komme meg inn der. Jeg er snart 30 år og har familie. Jeg må enten opp i teten eller finne på noe annet, sier Nygård.

Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Han har selv ordnet avtale med sponsorene fra hjemmeområdet Modum
Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Han har selv ordnet avtale med sponsorene fra hjemmeområdet Modum (Foto: Gunnar Lier)

Rundt 200 løpere satser

Nygård plasserer seg blant de høyest opp i den store gruppen norske skiløpere, på størrelse med et Tour de France-felt, som satser hardt på langrenn. 

DNs gjennomgåelse viser at omkring 175 seniorløpere på herre- og kvinnesiden i Norge befinner seg på hardtsatsende lag enten under Skiforbundet, på langløpslag eller i andre private langrennslag. I tillegg kommer løpere i satsingsklubber, løpere tilknyttet flere tradisjonelt ambisiøse kretslag og de som satser alene. Totalt dreier det seg om rundt 200 løpere i senioralder. I junioralder minner også satsingen mer om elitesatsing, der flere av de beste løpere går langt utenpå Skiforbundets offisielle treningsråd.

– Forskjellen fra tidligere er at det er mange team og lag der løpere får økonomisk støtte. Folk tror at de må være på et lag om de skal satse nå. Det mener jeg man ikke må. Det er en individuell idrett og mye kan gjøres alene, sier Torgeir Bjørn.

Den tidligere landslagsløperen har vært en av dem som har vært tettest på miljøet de siste 30 årene, først som aktiv og deretter gjennom ekspertjobben i NRK. Bjørn påpeker at det gjennom det siste hundreåret hele tiden har vært et veldig stort antall skiløpere som har satset, og at nivået har vært kontinuerlig høyt, først ved siden av skogsarbeid størstedelen av året og deretter hjulpet av lav studieprogresjon og billige boutgifter fra 1970-tallet og utover på 1990-tallet. Men han la merke til at det bikket nedover tidlig etter årtusenskiftet.

– På meg virker det som den siste høykonjunkturen blant langrennsløpere tok av igjen rundt OL i 2010 og VM i Oslo i 2011, og da skjøt ny fart. Aksjekursen gikk til himmels, selv om langrenn alltid har stått sterkt, sier Bjørn.

Blant de eldre

Nygård glir rundt i løypenettet på Konnerud, der Northug og verdenseliten hadde sitt siste renn før VM i Holmenkollen for fem år siden. I fjor luktet han på eliten og fikk sjansen internasjonalt under verdenscupen i Nove Mesto etter blant annet 8. plass i NM og seier i Skandinavisk Cup. 

21.-plassen fra startnummer én i snøværet var imidlertid ikke bra nok til å få flere internasjonale muligheter. Etter at Norges kvoter nå er kuttet i verdenscupen er det blitt tøffere.

– De to forrige sesongene var veldig gode, men det har vært tilbakegang nå. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ikke klarer å ta det siste steget, men jeg har troen på at jeg skal gjøre det, selv om jeg nærmer meg 30 år. Det er få som slår gjennom i løpet av de første årene som senior, men likevel er det flere på min alder som blir borte, sier Nygård som lurer på om han kjørte kroppen vel hardt før denne sesongen.

I langløp som Vasaloppet og Marcialonga er det godt voksne karer som dominerer. Men på 30-kilometeren under NM nylig, var bare 16 løpere født på 1980-tallet. Ni av dem er eller har vært på landslaget. Nærmere 90 prosent var født på 1990-tallet. 

Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Her på en treningsøkt fra skistadion på Konnerud.
Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Her på en treningsøkt fra skistadion på Konnerud. (Foto: Gunnar Lier)

La opp etter karrierebeste

Pilen pekte oppover for Maria Strøm Nakstad (25). Hun presterte karrierebeste forrige sesong med 15. plass under verdenscupen i Nove Mesto. Likevel satte rekruttlandslagsløperen punktum for karrieren.

– Jeg innså at det ikke var så realistisk å ta den VM-medaljen. Jeg ga meg da jeg følte jeg var for langt unna verdenstoppen, selv om jeg aldri hadde vært nærmere. Samtidig har jeg veldig stor respekt for dem som holder på og prøver, selv om det ikke var noe for meg, sier Strøm Nakstad som nå tar en bachelorgrad i økonomi.

Selv om hun ser for seg at hun kanskje kunne hatt muligheten til å kjempe om en plass på en mesterskapsdistanse i fremtiden, ville ikke plasseringer rundt 10. plass være verd innsatsen. Samtidig har hun merket hvordan sponsorer er interessert i langrennsløpere også på nivået under de aller beste. Selv hadde hun bedre råd som skiløper enn som fulltidsstudent, selv om det gikk en del utgifter til satsingen.

Maria Strøm Nakstad etter trening med landslaget på Lillehammer sommeren før hennes siste sesong på toppnivå.
Maria Strøm Nakstad etter trening med landslaget på Lillehammer sommeren før hennes siste sesong på toppnivå. (Foto: Grøtt, Vegard Wivestad)

– Det sier litt om den økonomiske tilstanden i Norge, når så mange har muligheten til å ha hobbyen som jobb på såpass «lavt nivå». Men strengt tatt er det ikke mange som tjener penger på idretten i Norge, sier Strøm Nakstad. 

Nygård pakker skiene inn i skiboksen etter treningsøkten. Han motiveres av å kjempe kampen alene.

 - Nesten uansett hvilket nivå du er på, så er det et lag eller en klubb som satser. Jeg tror kanskje at når det er så mange tilbud og de er så bra, kan det gjøre at noen har det for bra for sitt nivå, sier Nygård.

Fest fra 2007 til 2012

44-årige Anders Aukland har levd av langrennssport på toppnivå i 25 år. Det siste tiåret har han vært i føringen i langløpenes vekst. Han ser hvordan mange satser det de makter for å strekke seg etter de beste.

– I mange idretter er det et stort steg til de bak landslaget. Men i langrenn er det mange utenfor landslagene som også går fort. Jeg synes nivået er høyt. Det er snakk om 200 løpere og de er virkelig hardtsatsende og trener beinhardt, sier Aukland.

Da kompisen og manager Nils Marius Otterstad skapte grunnlaget for privatsatsingen til brødrene Jørgen og Anders Aukland i 2007, skulle det vise seg å bli en døråpner for langt flere.

– Vi viste at det var flere arenaer å vise seg frem på i langrenn enn kun verdenscupen. Da kom også en bredde av team på banen, sier Otterstad.

Privatlaget til Aukland-brødrene, som består av flere løpere, har hatt budsjetter på alt fra én million kroner til seks-syv millioner kroner. Otterstad tror nå at den økonomiske situasjonen i langrennssporten, som har gitt grunnlag for at en lang rekke løpere satser, kan bli tøffere fremover.

– Fra 2007 til 2012 var i langrenn, slik jeg oppfattet det, en enorm fest. Det gikk rett til værs. Nå er markedet annerledes, egentlig for alle idretter, sier Otterstad.

Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Hjemme i stuen på Konnerud i Drammen har startnummeret fra hans første 5-mil i Holmenkollen fått plass på veggen.
Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Hjemme i stuen på Konnerud i Drammen har startnummeret fra hans første 5-mil i Holmenkollen fått plass på veggen. (Foto: Gunnar Lier)

Økonomien bestemmer

I kroken ved siden av peisen er startnummer 68 rammet inn. «Holmenkollen» står det printet på den grå trøyen. Nygårds første Kollen-femmil, som en av 19 nordmenn tilbake i 2013, er verdt et minne selv om manndomsprøven ble nettopp det.

Nå er det økonomien som fra år til år bestemmer om han kan fortsette å bite fra seg i sporet. Han styrer sponsorvirksomheten selv når han står utenfor større private lag, men han har også noen nære støttespillere i den sportslige satsingen. Bedrifter rundt Modum har bidratt og hver krone hjelper for Nygård. I underkant av 400.000 kroner skal holde til familieliv, bolig og skisatsing.

Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Restitusjon etter dagens første treningsøkt består av hvile og et godt måltid med tre brødskiver med spekeskinke, ost og stekte egg.
Per Kristian Nygård (29) satser heltid langrenn. Restitusjon etter dagens første treningsøkt består av hvile og et godt måltid med tre brødskiver med spekeskinke, ost og stekte egg. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg ser at snart så må jeg ta det siste steget, eller så må jeg finne på noe nytt. Jeg gruer meg til den dagen jeg skal gi meg, ikke være topptrent lenger og ikke stikke ut å trene når jeg vil. Det er kanskje noe som også bidrar til at man fortsetter, sier Nygård.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.