Dagens Næringsliv har i år laget et nytt opplegg for Birken der løperne enkelt kan sjekke hvor de tapte og vant tid i forhold til sine venner, rivaler og andre kjentfolk.

Gå mer i dybden

Du kan også få tilbakemelding på hva du gjør best, klatring eller staking – eller om skiene glir. Alle som går rennet kan enkelt sammenligne seg med andre løpere i de ulike delene av løpet med Birken-kalkulatoren DN Aktiv legger ut på nettsidene.

Løpere som går med treningsapplikasjonen Strava kan i tillegg få tilbakemelding på hvor godt de har gjort det i forskjellig terreng på følgende fem steder, som også vil bli markert i traseen:

Glidtest ned fra Dølfjellet – fra toppen og 600 meter ned i lia.

Klatretest i slak motbakke 3,4 km opp Raudfjellet starter litt etter drikkestasjonen på Dambua.

Ny klatretest litt etter Kvarstad, som går 4,6 km til toppen av Midtfjellet.

Stakefarten måles fra 300 meter etter drikkestasjonen på Midtfjellet, 2,5 kilometer til en bro.

Deretter måles den siste og slemmeste lille bakken i Birken, opp under kraftgaten rett før mål.

– Har man fokus på topplassering er det bånn pinne fra start. Andre må disponere mer. Det er viktig å være med i rett gruppe på toppen av Dølfjellet. Raudfjellet er ikke så tungt og krevende, men er utsatt for vind og føyke. Når du bikker Raudfjellet er det mye hvile nedover, sier langløpsveteranen Anders Aukland, som har fire seire i Birkebeinerrennet.

Auklands råd

43-åringen deler løpet i tre deler. Første del er fra start til Dølfjellet, deretter fra Kvarstaddammen til Midtfjellet, før finalen begynner. Han mener starten er tøffest.

– Det kan være bra å ha en rygg å ligge i over flaten mot Sjusjøen og det er tungt om du må slippe over Midtfjellet. Mot Sjusjøen blir det gjerne en del rykking blant eliten, sier Aukland.

Om den siste og slemmeste lille bakken sier Aukland.

– Da er det full fart. Spurten har begynt!

Alle som går kan sammenligne tidene de brukte i de ulike partiene i løypen med valgfri utøver, men for å få fullt utbytte bør du laste ned applikasjonen Strava.

Les mer på dn.no/aktiv for å finne listen over Strava-kompatible enheter og Birken-kalkulatoren.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.