Birkendeltagere kan vinne mye tid på å forberede hodet på hva de skal gjennom. Opptil et kvarter ifølge psykolog Arne Jørstad Riise. Han har tidligere gitt ut boken «Norske Vinnerskaller» i samarbeid med fagansvarlig i idrettspsykologi ved Olympiatoppen, Anne Marte Pensgaard og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Her intervjuet de 30 av de beste norske toppidrettsutøverne for å finne ut hva det var med måten de tenkte på som hadde gjort de best. Riise mener deres metoder er godt overførbare til mosjonister.

 

Aldri tenk på målstreken

– Bjørn Dæhlie tenkte aldri helt frem til målstreken. Hvis du er sliten på Skramstadsætra og fokuset ditt ligger på Lillehammer er det kjørt. Du må ha mål underveis, sier Riise og fortsetter med et annet prakteksempel av en vinnerskalle.

– Når Bente Skari begynte å bli sliten fokuserte hun veldig lite på det ordet, fordi det setter i gang negative tanker. Hun fokuserte heller på teknikk, å gå teknisk godt å ski.

– Men det er jo vanskelig når man er sliten?

– Sannsynligheten for å holde tempoet oppe er større om du fokuserer på teknikken i stedet for å fokusere på de negative tankene, forklarer han og kommer nok en gang tilbake til Dæhlies umenneskelige evne til å lokalisere krefter.

– Det stopper i hodet lenge før det stopper i kroppen, da gjelder det å være trygg på at du er tøff nok i hodet. For Bjørn Dæhlie gjaldt det å gå helt ned i kjelleren, og han hadde mange etasjer ned. Han sa «Jeg tenkte aldri på det som noe negativt, men tenkte at det handlet om lære kroppen å kjenne».

Øv deg på en setning

Riise råder deltagerne i Birken til å bruke de siste dagene på å tenke gjennom hvilke rutiner som skal gjøres for at de skal prestere best mulig – som hva man skal gjøre for å få god nok søvn, avslapning og kosthold.

– God planlegging skaper trygghet, trygghet skaper selvtillit og det skaper god og sterk motivasjon for å gjennomføre, sier Riise og legger til at dårlig søvn natten før rennet ikke har så mye å si for prestasjonen.

– Det er viktig å fjerne slike prestasjonshemmende momenter. Det er ikke noen krise om du ikke har fått nok søvn, så ikke tenk på det. Tenk heller på hva som betyr mest for deg. Hva er din målsetning? Det er viktig å ha et mål du tror på. Så er det lurt å planlegge et par setninger på forhånd, som du tar frem underveis. For eksempel: «Dette har jeg trent for i hele år, nå skal jeg ihvertfall ikke gi meg».

Deler opp løypen

– Da vil du forbedre tiden i Birken med opp til et kvarter?

– Hvis man er bevisst, og tar de mentale prosessene her på alvor, tror jeg at mange kan gå et kvarter fortere i Birken, ja.

Selv om langløper Morten Eide Pedersen hevder å ikke bruke mye tid på å forberede seg mentalt til et renn, jobber han seg strategisk gjennom rennene.

– Du setter deg punkt for punkt. Jeg pleier å tenke, selv om jeg er sliten, at er jeg med over her så har jeg gjort mye for en stund. Midtfjellet er et eksempel på det, den er en milepæl, har du kommer deg over det er det rett inn til Sjusjøen. Det er viktig å sette seg delmål, spesielt i Birken hvor det er mye topper.

Må tåle litt motgang

Pedersen legger til at man ikke skal miste motet av å kjenne på litt motgang underveis.

– Når du går litt lengre løp snur ofte formen, følelsen går opp og ned, hvis det går trått en periode kan formen snu, og du kan bli i toppform. Da hjelper det å jobbe seg mot delmål, råder den erfarne langløperen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.