Aadne har gitt seg selv ett år der han akselererer satsingen på lag med flere av landets mest hardt­­satsende langløpere. Nå får også han kjenne på regelendringer som han tidligere bare har registrert med et skuldertrekk fra sofaen.

– Det er pussig å innføre regelen nå når man har trent som f … siden mai. Jeg har hørt om utøvere som har trent med 5–8 centimeter høyere staver. Dette må være et skudd for baugen en drøy måned før vi setter i gang, sier Nils-Ingar Aadne.

Vedtaket om nye stavregler fra FIS er ment å skulle redde klassisk stil fra å bli en ren stakesport. At stavene maksimalt kan være 83 prosent av kroppslengden med skisko på, vil også gjelde for mosjonistenes renn.

– Jeg har ikke finmålt meg selv. Jeg vet ikke hvor mye jeg må gå ned, sier Aadne.

Stavlengden ble i takt med utviklingen høynet med fem centimeter på direkten da han begynte å matche seg mot eliten. Men nå må løperne, også i turrenn som Birken, regne med at dette regelverket blir håndhevet.

Ifjor slo juryformannen Torbjørn Broks Pettersen kraftig ned på smugskøyting under sesongåpningen på Beitostølen. I år venter han at enkelte vil prøve grensene, også i turrennene.

– At det er noen supermosjonister som vil spekulere i dette, vet vi fra erfaring kommer til å skje. Jeg vil tro at vi på Beitostølen håndhever det ganske skarpt. Akkurat som ifjor er det viktig at man legger listen før jul, sier Pettersen, som ikke har fått høre noe om strafferammer ennå.

– Juryene burde bruke sunt folkevett. Overfor dem som burde vite bedre, burde man reagere skarpere enn mot en gammel tante som har lånt stavene til gubben, sier han.

Daglig leder i Birken Jo Gunnar Ellevold sier han selv nok ikke kommer til å kappe sine staver. De ligger rett i overkant av regelverket.

– For hvermannsen betyr ikke dette det helt store. Men det blir sikkert noen stikkprøver, spesielt rettet mot eliten, sier Ellevold, som avventer retningslinjer.

 

Les også: Kampen om tindenålen

Endelig i pluss etter «sabla» dyr sponsoravtale

Ekstremløper på vegetarkost  

 

Se DNtv:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.