Denne dommen blir nå stående som endelig etter at saken er ført for Idrettens voldgiftsrett (Cas), som er idrettens høyeste rettsinstans. Det var Det internasjonale skiforbundet (Fis), som anket dommen på 13 måneder utestengelse, straffen Johaug ble ilagt av domsutvalget i Norges idrettsforbund.
Fis ville ha Johaug utestengt i 16–20 måneder og lot det være opp til dommerpanelet i Cas å sette endelig lengde på straffen innenfor denne strafferammen, da de argumenterte i rettsbygningen i Sveits i starten av juni.
Nå er avgjørelsen tatt og straffen er på 18 måneder. Det betyr at Johaug mister også neste sesong.
Her kan du lese pressemeldingen fra CAS.
CAS har begrunnet økningen på ytterligere fem måneder straff med skylden Johaug selv har for at hun ikke sjekket innholdet i leppekremen som skal ha utløst den positive dopingprøven i fjor høst.
I en pressemelding gjennom advokatfirmaet Hjort DA skriver de følgende:
«Therese Johaug er fullstendig knust over avgjørelsen som innebærer at OL og hele neste sesong ryker. Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig».
Therese Johaug holdt selv en pressekonferanse etter klokken 12 i dag i Italia. Det var en knust Johaug som møtte pressen under høydeoppholdet.
- Jeg må først si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, og det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Har prøvd så godt jeg kan å stå i det og jobba hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang. Det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne den straffen jeg får. Jeg synes jeg er urettferdig behandlet, sa Johaug.
De tre dommerne som har vurdert saken i Idrettens voldgiftsrett (Cas) er finske Markus Manninen (Fis sin representant), Romano F. Subiotto (leder av dommerpanelet) og Jeffrey G. Benz (Johaugs representant i dommerpanelet). Systemet har vært slik at hver av partene har valgt sin dommerrepresentant, som deretter ledes av dommeren Cas selv utpeker. Cas kan komme med dommen på et tidspunkt før en fyldig begrunnelse kommer på et senere tidspunkt.
Skiforbundet sendte ut pressemelding på saken der de poengterer at de mener at straffen er urimelig. Les pressemeldingen her.
8–10 millioner kroner
Det var 4. oktober i fjor at Therese Johaug først fikk vite om den positive dopingprøven som ble tatt av Antidoping Norge. Hun testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Uken etter ble saken offentliggjort under en pressekonferanse på Ullevaal stadion.
Da var forklaringen at landslagslege Fredrik Bendiksen hadde gitt Therese Johaug en leppekrem av typen Trofodermin, etter å ha kjøpt den på et apotek i den italienske landsbyen Livigno.
Domsutvalget i Norges idrettsforbund la denne forklaringen til grunn da de fastsatte straffen til 13 måneders utestengelse fra idretten. De vektla samtidig utøverens eget ansvar for å sjekke hva hun inntar, selv om det i landslagskontrakten sto at hun skulle forholde seg til landslagslegens anvisninger. Johaug uttalte imidlertid selv i et intervju i forkant av saken at hun sjekker nøye selv hvilke stoffer hun inntar.
Johaug mistet hele sist sesong da hun ble ilagt suspensjon, som senere ble en utestengelse, fra 18. oktober. DN skrev i desember i fjor hvordan en slik utestengelse trolig ville koste Johaug 8–10 millioner kroner, ettersom hun også har finansiert sin egen satsing i perioden hun har vært utestengt.
I en pressemelding gjennom Norges Idrettsforbund uttaler idrettspresident Tom Tvedt følgende om saken:
- Det har vært en lang og krevende prosess. Endelig er det satt sluttstrek for den juridiske behandlingen av saken. Resultatet ble en streng dom og et annet utfall enn det Therese selv hadde håpet på, men vi kan ikke annet enn å ta dommen til etterretning, sier Tvedt i en kommentar.
- Dommen viser med all mulig tydelighet at det stilles svært strenge krav til idrettsutøvere, sier Tvedt.
Fire ulike utfall
Vinter-OL i 2018 arrangeres fra 9. til 25. februar i Sør-Korea. Det har vært fire scenarioer for utfallet av saken hva gjelder den kommende skisesongen frem til OL for skistjernen.
- 13 måneders utestengelse: 18. november (ferdigsonet før verdenscupsesongen starter)
- 14 måneders utestengelse: 18. desember (ferdigsonet før Tour de Ski)
- 15 måneders utestengelse: 18. januar (ferdigsonet før påmeldingsfristen Olympiatoppen må forholde seg til for å sende utøvere til OL, men rekker ikke NM der Norges Skiforbund i etterkant innstiller løpere til OL)
- 16 måneders utestengelse eller lenger: 16 måneders utestengelse vil bety utestengelse frem til 18. februar (ferdigsonet før OL er ferdig, men påmeldingsregler setter stopper for OL-deltagelse). Åtten måneder betyr at Johaug mister hele neste sesong, unntatt Skarverennet som arrangeres 21. april. Det vil si tre dager etter at Johaug har ferdigsonet straffen.
Ifølge Olympiatoppen er påmeldingsfristen til OL i Sør-Korea 28. januar klokken 21. Selv om Johaug skulle fått en straff som var på 16 måneder og ville være ferdigsonet under OL ville påmeldingsregler satt en stopper for Johaugs deltagelse, fordi hun ikke hadde vært ferdigsonet før påmeldingsfristen gikk ut.
Johaugs advokat Christian B. Hjort gikk for full frifinnelse både overfor Domsutvalget i Norges idrettsforbund og da Fis senere anket den 13 måneder lange utestengelsen til Cas. Avgjørelsen av saken har drøyd og det har vært pekt på ferieavvikling eller mulig uenighet i dommerpanelet som grunn til at avgjørelsen i saken har drøyd lenger enn det som først ble meldt.(Vilkår)