Løypebas i Nordmarka nord, Petter Biong, har målt rundt en meter hardpakket snøsåle i de oppkjørte løypene og løypekjøringen kan trolig vare ut april flere steder.

– Det er cirka en meter steinhard snøsåle i de fleste løypene over 350 meter over havet. Tidlig på 90-tallet var det brukbart skiføre fra Svartbekken og inn til Gjerdingen på 17. mai. Det tror jeg det blir i år også dersom dette fortsetter i samme stil med en del klarvær, sier Biong som har jobbet med skiløypene i Nordmarka i fire tiår.

Begrenser tilbudet

Samtidig som stiløperne mangler bare stier i skogen, har skiløpere med sans for vårturer all grunn til å glede seg til resten av april måned.

Biong, som har base på Stryken, sier de nå jobber for at det blir sammenhengende oppkjørte løyper fra Mylla til Oslo også denne helgen, selv om enkelte traseer ikke lenger kan prepareres. Det skyldes vanndannelse under snøen, at snøen kollapser noen steder og at brøytede veier er offer for vårløsning.

– Det blir ren gjetning hvor lenge vi kommer til å fortsette med løypekjøringen, men jeg kan ikke skjønne annet enn at det blir 2–3 uker til, sier Biong som påpeker at godt skiføre også er mulig å oppdrive etter at løypekjøringen blir avsluttet.

– Det som knekker føret er gråvær, regn og varmegrader hele natten. Er det klarvær og ikke altfor varmt holder snøen fryktelig lenge, sier Biong.

Petter Biong her fra løypekjøring ved Gjerdingen i Nordmarka Nord under fjorårets sesong.
Petter Biong her fra løypekjøring ved Gjerdingen i Nordmarka Nord under fjorårets sesong. (Foto: Gunnar Lier)

Rekordvinter

Skiforeningens løypesjef Hege B. Sheriff sier at driftskostnadene har vært høyere denne svært snørike og lange vinteren. I slutten av mars tok hun frem statistikk som viste at det totale antallet kilometer oppkjørte løyper knuser tallene fra de tidligere år. I toppsesongen 2012/-13 ble det kjørt 40.000 kilometer løyper. 30, mars i år var det allerede passert 52.000 kilometer.

– For å ta et eksempel så tror jeg ikke det vil være noen problemer med å kjøre Gråseterveien i Sørkedalen ut april. Men vi får se. Plutselig renner det bort og nå er det meldt opp i 13 grader på langtidsvarselet, sier Sheriff.

Hun påpeker at skiføret nå også tæres fra bakkenivå flere steder da det ikke ble skikkelig tele i underlaget før snøen la seg denne vinteren.

– Hvor lenge vi kommer til å kjøre regulerer seg selv, sier Sheriff som forteller at de ikke er noen fastsatt dato for når de slutter å preparere løypene.(Vilkår)

Redder skiinteressen i skogene
01:14
Publisert: