Drømmeføre mange steder har gjort at skisalget har gått rett til værs og de store skiprodusentene går mot tiårets beste salg. Det har derimot ikke ført til noen særlig økning i lysten å melde seg på turrenn.

Da DN i fjor gjennomgikk utviklingen for de største konkurransene, viste det seg at frafallet var opp mot 60–70 prosent i en del renn i perioden 2013-2016. I samme tidsperiode var vintrene blitt magrere. I fjor førte en elendig start på vinteren også til at 70 prosent av turrennene ble avlyst i Oslo, Akershus, Vestfold og Buskerud frem mot midten av februar.

Nå melder arrangører om at deltagerantallet ikke er vesentlig endret etter nedturen, selv om nedturen er bremset opp.

Da Vester-Gyllen ble gjennomført sist helg, så ikke arrangerende Asker Skiklubb noen merkbar effekt av den sterke snøvinteren i deltagerantallet. Her start i yngre klasser.
Da Vester-Gyllen ble gjennomført sist helg, så ikke arrangerende Asker Skiklubb noen merkbar effekt av den sterke snøvinteren i deltagerantallet. Her start i yngre klasser. (Foto: Foto: Svein Granerud/Asker Skiklubb)

Tror på forsinket effekt

– Vi endte på cirka 350 fullførende, og det er jo relativt lavt om man sammenligner med et par år tilbake. Men med tanke på snøhistorikk og avlysningsproblematikk er vi relativt greit fornøyd med antallet, sier Svein Granerud, rennleder for Vester-Gyllen, som ble arrangert sist helg.

Rennet utenfor Asker hadde i 2012 over 1600 deltagere. Men Asker Skiklubb fant deretter ut at det burde være et tak på 650 løpere for arrangementet i Vestmarka.

– Jeg tror vi får se effekten av årets snø først neste år. Dersom arrangementet da går etter planen, tror jeg vi kan øke målsetningen til 450–500 deltagere med riktig mengde snø, sier Granerud, som så OL-deltager Pål Golberg vinne årets renn.

Granerud tror også at skirennene sist helg, da Vester-Gyllen konkurrerte med Østmarksrunden og Torleif Haugs Minneløp, spiste noe av hverandres startfelt.

I Drammens-området gikk 448 langrennsløpere på tid sist helg under Torleif Haugs Minneløp. Det var drøyt 100 flere enn sist rennet ble arrangert i 2016.

– Jeg tror det svinger litt med trender. Jeg innbiller meg at det er en utvikling mot løp og at folk vil gjøre ting som ikke krever så mye forberedelser. Det er nok også slik at noen har dårlig tid, spesielt barnefamilier, sier Jens Myhra, rennleder for Torleif Haugs minneløp.

Det er likevel stor forskjell fra tidligere år. i 2011 hadde Torleif Haugs minneløp 1500 påmeldinger og venteliste, og når løpet var på sitt absolutt største på 80-tallet, hadde det rundt 2500 deltagere.

Myhra forteller at Natthauer'n, et renn der man går med hodelykt, derimot hadde en tredobling i antallet deltagere, til over 200.

Ser endret innstilling

Holmenkollmarsjen, som i en årrekke har vært det største turrennet utenom Birkebeinerrennet, hadde tidlig denne uken i overkant av 2100 løpere påmeldt til rennet som arrangeres lørdag. Det er en oppgang fra i fjor, da rennet ble flyttet inn i den harde verdenscuptraseen på grunn av snømangel og dermed opplevde frafall. Samtidig er det fortsatt en klar nedgang fra de foregående årene. Holmenkollmarsjen hadde over 6600 deltagere i 2013.

– Det er ikke tvil om at to magre vintre gjør at færre går på rulleski, og tenker at de skal gå mange skirenn den kommende vinteren. Det gjør noe med innstillingen, sier Lars Amund Toftegaard, prosjektleder for Holmenkollmarsjen i Skiforeningen.

De håper på at 600–700 nye deltagere kan tilkomme gjennom etteranmeldelser. Toftegaard mener at 4000 deltagere kan være et mål for skirennet ved fortsatt gode snøvintre i årene fremover.

– Det er utrolig mange ute på ski, men jeg tror mange gjerne vil ha en god vinter til før de tar steget videre med å melde seg på konkurranser. For noen år siden var det kamp om å få plass, nå er det mange som sitter på gjerdet og venter til det blir gode nok forhold, sier Toftegaard.

OL-klare Pål Golberg var best i Vester-Gyllen. Han gikk i mål på 1.57.36 – et sekund før Lyns Joar Thele.
OL-klare Pål Golberg var best i Vester-Gyllen. Han gikk i mål på 1.57.36 – et sekund før Lyns Joar Thele. (Foto: Foto: Knut Ording/Asker Skiklubb)

Over fjoråret

Birkebeinerrennet opplyser om at det nå ligger åtte–ni prosent over påmeldingene på samme tid i fjor. Denne uken hadde hovedrennet, som arrangeres 17. mars, i underkant av 5600 påmeldinger.

– Jeg tror vi ender godt over 9000 deltagere. Vi ser for oss 10.000 løpere i hovedrennet og sikter oss inn mot 20.000 på alle rennene i Birken-festivalen, sier Olaf Johan Thomasgaard.

2016-rennet var det siste med over 10.000 påmeldte. I toppåret 2013 hadde Birkebeinerrennet 16.999 påmeldinger.

– Helt dit tror jeg ikke vi kommer på noen år, og det skal man ikke forvente heller, sier Thomasgaard, som spesielt er på utkikk etter folk som ikke er prestasjonsfokuserte for å kunne øke antallet deltagere.(Vilkår)

Børsnedgangen: -Kanskje er det verste over
Bård Bjerkholt og Terje Erikstad kommenterer børsåpningen i USA. -Underliggende tall i USA er for gode, mener Terje Erikstad om at børsnedgangen vil bli kortvarig.
06:00
Publisert: