– Vi har sett fra flere andre idretter i USA at universitetssystemet også fungerer for toppidrett. At de nå ser ut til å klare det også for langrenn er fantastisk, sier Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen til det internasjonale skiforbundet (Fis).

– Og det kan få stor betydning for sporten internasjonalt, legger han til.

Etter å ha lest D2s reportasje fra det amerikanske langrennsmesterskapet mener det tidligere skiesset at det er grunn til å bli misunnelig på idrettssystemet i USA, der mye er organisert gjennom skolene.

Det amerikanske langrennstalentet Hailey Swirbul (21) .
Det amerikanske langrennstalentet Hailey Swirbul (21) . (Foto: Kari Medig)

Mens en lang rekke norske skiløpere satser 100 prosent på skisporten med egne, foreldres, og klubbenes midler, er de fleste unge løperne i USA knyttet til skoler og universiteter, de får skistipend, sponset utdannelse og et stadig bedre sportslig tilbud.

– Det er lettere enn før å bli god skiløper samtidig som man studerer her, sier Hailey Swirbul, et av de store talentene, til D2.

21-åringen, som også er ingeniørstudent i Alaska, var tydelig på at hun aldri hadde satset langrenn om det ikke lot seg kombinere med studier.

Selv om Norge fortsatt er verdens beste langrennsnasjon, mener Vegard Ulvang at amerikanernes modell er den som kommer til å overleve i fremtiden.

– I Norge går det omtrent ikke an å kombinere toppidrett med studier. Norges styrke har alltid vært at vi har mange skiløpere. Ryggraden i norsk idrett er klubbkulturen, frivilligheten. Men dette kommer ikke til å vare, tror Ulvang.

– Den norske modellen er ikke bærekraftig, sier han.

– Ikke gjort over natten

Også skiløper og medisinstudent Astrid Uhrenholdt Jacobsen har flere ganger snakket om problematikken.

– Skiforbundet må gjøre noe aktivt i fremtiden for å fremstå som en organisasjon som er for at utøverne deres skal ta utdannelse, sa Jacobsen til NRK før jul.

– Det er ikke tvil om at vi i Norge har mye å lære av USA når det gjelder idrett og studier. Men dette er ikke gjort over natten i Norge, sier langrennssjef i Skiforbundet Espen Bjervig til DN.

Han er også kjent med den positive tendensen i USA og er langt på vei enig med både Ulvang og Jacobsen. Bjervig tror debatten vil bli mer og mer aktuell jo bedre de amerikanske skiløperne blir.

– De har hatt et sterkt damelag de siste årene, men guttene har hengt litt etter. Det er veldig gledelig å se at de nå kommer seg i yngre årskull, sier Bjervig.

Han mener også at skimiljøet, i stedet for å snakke ned interessen for langrenn i Mellom-Europa, nå bør involvere seg mer i land som USA og Canada – der potensialet er enormt.

– Hvis ballen bare fortsetter å rulle i USA, så blir det virkelig moro, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.