Langrennsløper Therese Johaug står oppført med en inntekt for 2016 på 3,1 millioner kroner og en formue på 48,6 millioner kroner, ifølge ligningslistene som ble publisert fredag.

Formuen økte dermed med over 10 millioner kroner fra 2015 til 2016, mens inntekten gikk noe ned - fra 4,7 millioner kroner.

Hennes private selskap Setra as hadde nesten 2,2 millioner kroner i omsetning i fjor, med et resultat før skatt på 4,9 millioner kroner.

Johaug har økt formuen år for år og har hatt over 10 millioner i inntekter fra sponsorer, bonuser, premiepenger salg av klær og hanskekolleksjon og avtale med skiforbundet gjennom flere år. Noe av dette er blitt satt i utøverfond som er et tilbud til norske topputøvere.

Tidligere i år kjøpte hun også en villa i Holmenkollen til 18,8 millioner kroner etter et år som har vært mørkt for Johaug etter dopingutestengelsen.

Det siste året har Johaug også tjent 10,3 millioner kroner fordi selskapet Active Brands, som har Johaugs klesmerke i porteføljen, ble kjøpt opp av oppkjøpsfondet FSN.

Rekordinntjening

Skiløperen kunne konstatere en kanonsesong da regnskapet ble gjort opp mars 2016 etter at hun hadde vunnet både Tour de Ski, Ski Tour Canada, verdenscupen sammenlagt og dominert totalt.

Marit Bjørgen var satt på sidelinjen på grunn av sin graviditet og fødsel og Johaug benyttet sjansen til å innkassere rekordhøye 3,3 millioner kroner i premiepenger. Det er det høyeste beløpet hun noensinne har tjent i verdenscupen. Suksessen i skisporet banet igjen veien for sportslige bonuser i hennes sponsoravtaler.

Men fortsettelsen ble helsvart for Johaug.

– Det har vært tøft etter det som har skjedd, og det er først når du lander at du forstår hvor mye dette har kostet, sa Johaug nylig i et intervju med NTB i forbindelse med et sponsorarrangement om hvordan hun hadde det etter at hun også er blitt utestengt fra OL og den kommende sesongen.

I oktober i fjor ble det klart at Therese Johaug hadde avlagt en positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol. Dopingutestengelsen førte først til at hun mistet forrige sesong.

Senere ble dommen i domsutvalget i Norges idrettsforbund på 13 måneder utestengelse anket av Det Internasjonale Skiforbundet. Straffen ble etter anken fra Det Internasjonale Skiforbundet i Idrettens Voldgiftsrett endret til 18 måneder. Det betyr at Johaug er utestengt frem til april 2018 og dermed mister OL.

Når hun igjen kan stille til start i skirenn under sesongåpningen i november i 2018 har hun vært borte fra internasjonale langrennskonkurranser i to år og åtte måneder.

Etappeløpet i Canada i mars 2016 ble Johaugs siste internasjonale konkurranse før dopingutestengelsen. Sesongen dominerte hun voldsomt. Nå er hun ikke tilbake i sporet før i november 2018.
Etappeløpet i Canada i mars 2016 ble Johaugs siste internasjonale konkurranse før dopingutestengelsen. Sesongen dominerte hun voldsomt. Nå er hun ikke tilbake i sporet før i november 2018. (Foto: Jeff McIntosh/AP/NTB Scanpix)

Økonomisk tap

To sesonger borte, med både VM og OL, betyr mange millioner i tapte inntekter bare på grunn av premiepenger. Sponsoravtalene har også vært lagt opp med en solid bonusdel, der fast beløp utgjør bare omkring halvparten av avtalene. Det har Johaug som aktiv utøver tjent godt på. Hun la seg de siste årene godt over 10 millioner kroner i året i inntekt som følge av sponsoravtaler, hanskesalg, bonuser og premiepenger.

DN skrev i desember i fjor at Johaug ville tape 8–10 millioner kroner på en utestengelse som varte i 14 måneder, som var innstillingen fra påtalenemnda i Antidoping Norge.

– Ut fra tidligere erfaring så ligger man minst på det, uten at jeg har regnet nøyaktig på det, dersom hele sesongen ryker. Men det er en del løse tråder. Det blir helt klart en reduksjon i inntekter som normalt ville kommet av premiepenger og bonuser, sa manager Jørn Ernst til DN da.

Regnestykket innebar også at Johaug måtte punge ut med penger til eget støtteapparat og satsing, den perioden hun er utestengt fra idretten og aktiviteter med landslaget. Da Northug brøt med landslaget for satsing med sin private hovedsponsor Coop brukte han 1,7 millioner kroner den første sesongen på satsing, reiser og støtteapparat.

Gjorde første investering

Martin Johnsrud Sundby, som i juli 2016 ble utestengt fra idretten i to måneder for brudd på dopingreglementet, mistet premiepenger fra Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, på rundt en million kroner. Dette erstattet derimot Skiforbundet.

For 2016 står han oppført med en inntekt på 2,4 millioner kroner og en formue på 10,9 millioner kroner. Han har vært den beste løperen i verdenscupen de siste sesongene.

I 2015-ligningen sto Sundby oppført med 6,8 millioner kroner i formue og en inntekt på 5,4 millioner kroner.

Hans selskap Intrack Invest as, ble først etablert i 2017. Han gjorde i sommer sin første investering da han gikk inn med et for ham «betydelig beløp» i forsikringsselskapet Tribe Venneforsikring.(Vilkår)

Se hva som skjer når DNs journalist tester akselerasjonen på verdens raskeste stasjonsvogn
Mercedes-AMG E 63 S er avsindig rask. Samtidig er den diskret og byr på masse plass. Et perfekt kompromiss?
01:40
Publisert: