– Dette er stas. Vi må satse på at dette holder seg ellers blir det veldig bløtt. I treningsarbeidet mitt har det alltid vært viktig å veksle på treningsformene, sier Andreas Staune-Mittet (19) og spenner på seg skiene.

Lillehammer-syklisten som satser hardt på sykling er tidligere skiløper og har alltid brukt skitreningen som en del av treningen når det er snø. Staune-Mittet staker seg i gang i trikkeskinner og perfekt føre i løypenettet.

Han var bare én mange skiløpere i løypene etter et snøfall som var så voldsomt at gjorde 12.000 kunder periodevis strømløse natt til onsdag. Minst 30 centimeter snø har dekorert området rundt Natrudstilen, der løypene nå også er åpnet i retning mot Sjusjøen og innover fjellet.

På Sjusjøen har det vært hektisk aktivitet etter snøfallet. Løypesjef Johannes Haukåssveen og mannskapet jobber iherdig slik at de allerede denne uken kan tilby godt skiføre og mange kilometer med løyper for skiløperne.

– I fjor kom den første snøen rundt 1. november og det ble det veldig bra snøforhold fra tidlig i november. Så dette snøfallet gleder oss veldig. I fjor kjørte vi løyper i turløypenettet i 199 dager, sier Haukåssveen.

Snøen ligger tung på trærne i området. Alle løypene på Natrudstilen-anlegget er nå preparert for skøyting og klassisk. Det er også preparert turløyper fra Natrudstilen opp til matstasjonen for Birken på Sjusjøen og videre til langrennsstadion på Sjusjøen. Det vil si 17 kilometer en vei med skøytespor og et klassisk spor.

Gunstig effekt av treningen

At både eliteløpere og mosjonister har glede av å komme i gang i oktober, er ikke NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn i tvil om.

– De som satser på ski vil ha best utbytte av å få gått på ski. Slipper man å reise langt er det absolutt en fordel å komme i gang, sier Bjørn, som tidligere både har vært landslagsløper i langrenn og landslagstrener i skiskyting.

Han anbefaler at man i denne overgangsperioden veksler mellom barmarkstrening i uken og skigåing i helgene.

Langrennsekspert Torgeir Bjørn går mye på ski i løpet av sesongen og tøyer sesongen langt utover i mai. Her på jobb for NRK under Tour de Ski sist vinter.
Langrennsekspert Torgeir Bjørn går mye på ski i løpet av sesongen og tøyer sesongen langt utover i mai. Her på jobb for NRK under Tour de Ski sist vinter. (Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix)

Han mener en slik start på sesongen kan ha en gunstig effekt på kroppen.

– Det gir en fin veksling på muskulaturen som gjør at du kan tåle mer trening. Du kan drive hardere og tyngre muskulær barmarkstrening i hverdagen. Så kan man ta noen langhelger på fjellet med rolige lange skiturer. Det gir en mykere belastning på muskulaturen samtidig som man venner seg til teknikken på ski, sier Bjørn.

– Det er fint med en del rolig skitrening først. Man kaller det å «bane bevegelsen», for å finne riktig skiteknikk og følelse. Gå turer med lav intensitet først, og øk intensiteten etter hvert, sier Bjørn som påpeker at det for eliten er blitt mindre behov for å gå seg inn på ski, ettersom teknikken på rulleski er blitt mer lik teknikken på ski de siste ti årene.

Bjørn mener at også rufsete føre ved sesongstart kan fungere bra for mosjonister og yngre løpere, fordi de blir bedre til å takle ulikt føre i løpet av vinteren.

Tidlig skiføre i Sør-Norge. Filip Fjeld Andersen, lovende skiløper på Geilo, skøyter i de første løypene som ble pakket i fjellet over skidestinasjonen sist helg.
Tidlig skiføre i Sør-Norge. Filip Fjeld Andersen, lovende skiløper på Geilo, skøyter i de første løypene som ble pakket i fjellet over skidestinasjonen sist helg. (Foto: Pål Fredrik Andersen)

Geilo-føre siden helgen

Optimismen råder på Sjusjøen fordi langtidsvarselet tyder på stødig vær frem mot begynnelsen av november i høyereliggende strøk. Flere steder på fjellet øst og nord for Lillehammer blir det kjørt løyper. Det kan gi en tidlig start på sesongen på flere kjente langrennsdestinasjoner allerede i helgen.

– Det ser ut som det blir kuldegrader og bare noen plussgrader på ettermiddagen i en lengre periode fremover. Det kan bety veldig mye for forsesongen. Det som er viktig nå er å behandle det man har av løyper og holde noen løyper urørt i tilfelle mildvær, så man heller da kan utnytte disse. Dette ser lovende ut per nå, sier Haukåssveen som ikke er alene i Ski-Norge om å ha hatt en hektisk uke.

På Geilo har ivrige skiløpere gått på ski allerede fra sist helg, da det ble pakket løyper med rulle og en firehjuling med belter. Det er den velkjente Prestholtvegen opp mot fjellet nord for bygda som nå har seks kilometer løyper hver vei med en god såle som har fryst til skikkelig før snøen begynte å lave ned.

– Det blir knallforhold med både klassisk- og skøytespor. Veien har begynt å sette seg ordentlig og fuktigheten som var i bakken har fryst til, sier Pål Fredrik Andersen, far til to juniorlandslagsløpere i skiskyting og langrenn på Geilo.

Han gjorde den første pakkejobben på veien for å sikre den tidligste skiløpingen. Nå jobber andre for fullt for å sikre føret mens snøen legger seg.

– Om vi skulle få noen plussgrader nå, så gjør ikke det noe når kulden har satt seg i bakken, sier Andersen.

Marka tidlig snø. Nordmarka fikk de første centimeterne med snø tirsdag. Her fra det kjente utgangspunktet Svartbekken.
Marka tidlig snø. Nordmarka fikk de første centimeterne med snø tirsdag. Her fra det kjente utgangspunktet Svartbekken. (Foto: Petter Biong/Skiforeningen)

Står klare med scootere

Denne uken kom også det første snødrysset også nord i Nordmarka og på Romeriksåsen. Tirsdag la Skiforeningen ut den første videoen av sporsetting på Ringkollen.

– Det er bare kommet noen centimeter til nå, men det er meldt mer og da vurderer man om det er såpass at man kan begynne å presse det sammen til en såle flere steder, sier Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

– Løypekjøringen er blitt et fag og løypekjørerne er blitt veldig flinke til å pleie hvert snøkorn. De er klare til å fyre opp scooteren når det er nok snø, sier Sheriff.(Vilkår)