– Staking i klassisk langrenn blir mer og mer brukt fordi løypene, skiene og stavene er blitt bedre, sier Thomas Losnegard.

Han er førsteamanuensis i skiidrett ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH).

Ifølge Morten Bråten, som er fagansvarlig for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen, bruker «moderne» langrennsløpere også bena mer enn før – sammen med overkroppen.

– Før i tiden bøyde man mye ved hoften og lot overkroppen gjøre det meste av arbeidet. Nå går moderne teknikk ut på å bruke bena mer, slik at det blir mer dynamikk i underkroppen. Dynamikken i underkroppen må «times» med overkroppsarbeidet – og dette utgjør den største forskjellen. Mange toppidrettsutøvere er i ferd med å utvikle en helt ny teknikk, sier han.

Gjorde en studie

Endringen stiller andre krav til fysisk prestasjon, og Losnegard tror langrennsløpere nå har mye å hente på å trene mer overkropp.

– Vil du bli bedre i staking, er trening av overkroppen veldig viktig. Muskulatur i bena er viktigst, men armer, skuldre og magemuskler er viktigere enn tidligere, forklarer han.

Førsteamanuensis Thomas Losnegard forsker på staking ved Norges idrettshøgskole.
Førsteamanuensis Thomas Losnegard forsker på staking ved Norges idrettshøgskole. (Foto: Andreas B. Johansen)
Før sommeren ble en studie på trening av overkroppen hos 22 skiløpere avsluttet ved NIH. To masterstudenter ønsket å finne ut hvorvidt utøvere blir bedre til å stake dersom overkroppen deres trenes mer.

Deltagerne i studien ble delt i to grupper. Begge gjennomførte vanlig langrennstrening over seks uker, men intervalltreningen ble differensiert mellom de to gruppene. To ganger i uken løp den ene gruppen seks drag med fire minutters varighet. Den andre gruppen trente også to ganger i uken og i like lang tid – men gjennomførte kun tre drag av fire minutters varighet.

I tillegg gjorde denne gruppen 4 x 30 repetisjoner i et strekkapparat for overkroppen. Intensiteten i løpingen var den samme i begge gruppene, omkring 85–90 prosent av maksimal hjertefrekvens.

Da resultatene ble kontrollert mot hverandre, fant masterstudentene at deltagerne som hadde trent overkropp i tillegg til intervaller, forbedret stakingen mer enn de som kun hadde gjennomført intervalltrening.

Teknikk og utholdenhet

– Vi tror at det å trene litt tøff utholdenhet for overkroppen vil være positivt for å forbedre prestasjonen i langrenn. Det krever sannsynligvis ikke så mye tid heller, siden vi ser en effekt over kun seks uker, sier Losnegard.

Han understreker at målet med overkroppstreningen ikke er å bli sterkere, men mer utholdende i muskulaturen.

Også Paulsen ved Olympiatoppen bekrefter at utholdenhet i overkroppen er det aller viktigste om du skal bli god til å stake. Å pumpe jern vil kun ha begrenset effekt.

– Det hjelper ikke å bli veldig mye sterkere, det kommer på en måte på toppen av god teknikk og god utholdenhet, sier fageksperten.

Les også: Advarer unge mot å stake

Varsler stavkontroller i turrenn

Advarer unge mot å stake  

Se DNtv:

Fire styrkeøvelser som bygger en sterk og utholden overkropp
Løpetrener Eystein Enoksen (71) viser deg overkroppøvelsene som gjør deg til en bedre og sterkere løper.
01:51
Publisert:

Fem styrkeøvelser for løpere som vil bli bedre
Løpetrener Eystein Enoksen (71) viser deg benøvelsene som gjør deg til en bedre og sterkere løper.
02:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.