Denne saken ble publisert i august 2018 og hentes frem igjen i forbindelse med de offisielle ligningstallene som slippes 7. november.

Det har vært god butikk for 51-åringen. De siste årene har formuen hans vokst betraktelig. Tidenes tredje mestvinnende vinterolympier, Bjørn Dæhlie, har siden han la langrennsskiene på hyllen i 2001 gjort det stort som forretningsmann. Allerede før idrettskarrieren var slutt startet han sitt eget klesmerke og investerte i eiendom.

I 2013 var formuen hans på 255 millioner kroner, mens den i fjor økte med over 60 millioner kroner til 515 millioner kroner, ifølge ligningstall DN har fått tilgang til. Altså over en dobling de siste fem årene. For første gang er Dæhlie nå også god for over en halv milliard kroner.

– Jeg forsøker om dagen å finne trygge og bra investeringer i eiendom som kan kombineres med mye tid til fritid og skogsfugljakt, sier Dæhlie.

«Må ha tid til å trene»

Han forteller at det betyr en pause fra nye investeringer på høsten for å holde kondisjonen ved like.

– Jeg må også ha tid til å trene så mye at jeg henger med Erling Jevne og slår Vegard Ulvang på ski, sier Dæhlie.

Dæhlies heleide investeringsselskap Sisa Invest hadde ved utgangen av 2017 en egenkapital på 366 millioner kroner, ifølge årsregnskapet. Resultatet før skatt endte på 13 millioner kroner i fjor, opp fra 3,6 millioner kroner i 2016.

– Fjoråret ble greit sett i lys av at en eiendom på Eidsvoll ble regnskapsmessig skrevet ned med 30 millioner og reduserte resultatet i morselskapet tilsvarende, påpeker Dæhlie, som ikke tok utbytte i fjor.

Bjørn Dæhlie hadde en formue på 515 millioner kroner i fjor.
Bjørn Dæhlie hadde en formue på 515 millioner kroner i fjor. (Foto: Gorm K. Gaare)

Bygger med Gjelsten

Det er i hovedsak innen eiendom Dæhlie har slått seg opp som forretningsmann, blant annet med satsingene Dæhlie-Hyttene og Dæhlie Stugan, som fikk et resultat på henholdsvis minus 0,1 millioner kroner og 5,2 millioner kroner. Han styrer unna vanlige bedrifter.

– Jeg investerer i eiendommer for boligutvikling og næring. Det skal bli spennende å se hva et stigende rentemarked gjør med prising av næringseiendom og bolig fremover. Jeg tror på en høy aktivitet i eiendomsmarkedet i Norge til tross for en gradvis økning av rentene.

I 2013 kjøpte Dæhlie, sammen med investor Bjørn Rune Gjelsten, Gardermoen Næringspark like ved E6. De to eier 50 prosent hver av tomten, som Dæhlie tidligere har kalt sin beste investering.

– Sammen bygger vi nå to prosjekter på Gardermoen for Volvo og Birger N Haug. Vi er heldige å eie en stor eiendom sammen hvor det kommer til å skje mye fremover, sier 51-åringen.

Heidi Weng hadde en inntekt på 6,5 millioner kroner i fjor.
Heidi Weng hadde en inntekt på 6,5 millioner kroner i fjor. (Foto: Ned Alley/NTB Scanpix)
Therese Johaug hadde i fjor en formue på 36,6 millioner kroner.
Therese Johaug hadde i fjor en formue på 36,6 millioner kroner. (Foto: Per Thrana)

Dæhlie, som i fjor var oppført med null i inntekt, var også en av de tidligere idrettsutøverne som tjente stort da Active Brands, som har Bjørn Dæhlie-klærne i sin portefølje, ble solgt til oppkjøpsfondet FSN Capital. Det betydde en verdi på 29 millioner kroner for Bjørn Dæhlies del. Alle hadde tilbud om å reinvestere aksjeposten sin.

Lukrativ langrenn

Det er lukrativt å gjøre det godt i langrennssporet. Flere av de norske utøverne som konkurrerer i verdenscupen dro inn millionsummer gjennom fjoråret – blant annet Heidi Weng, Petter Northug og Marit Bjørgen. Den største inntektsøkningen av disse hadde Heidi Weng, som i fjor hadde en inntekt på 6,5 millioner kroner, opp fra 1,6 millioner kroner året før, ifølge ligningstall.

Therese Johaug, som var utestengt fra idretten på grunn av doping i perioden, hadde i fjor en formue på 36,6 millioner kroner.

Det er ikke bare Bjørn Dæhlie som er blitt søkkrik etter idrettskarrieren. Den tidligere skøyteløperen Ådne Søndråls formue økte i fjor til 51 millioner kroner.

Tidligere skiløper Thomas Alsgaard hadde i fjor en formue på 14,3 millioner kroner, mens den tidligere alpinisten Lasse Kjus hadde en formue på 51,1 millioner kroner. Formuen var kraftig ned fra 83,7 millioner kroner i 2016.

Også Vegard Ulvang, Bjørn Maaseide og Bente Skari har bygget seg opp betydelige formuer etter at de la opp. DN har ikke fått tilgang til disse tre sine ligningstall for fjoråret.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: