– Vi holder på kjøre i Montebello-løypen over til Sande og vi satser på at den skal være klar denne uken, sier Bjørn Ringstad, skog og naturforvalter i Drammen kommune.

Han peker på at det er meldt om målinger helt opp i 73 centimeter snø på Konnerud, sør for Drammen. Her starter løypene som går inn i grensetraktene mellom Vestfold og Buskerud. Det er Selvik Bruk eid av Andresen-familien som har skogseiendommer på 64.000 dekar i dette området.

I starten av denne uken ble det meldt om fire mil kjørt med den store løypemaskinen i det aktuelle området med målinger fra 50 til 70 centimeter snø. Ringstad har ikke oversikt over antall kilometer som er kjørt, men han trekker frem dette området mellom Drammen, Eiker og Sande som spesielt snøsikkert nå.

Skog- og Swix-eier Johan H. Andresen.
Skog- og Swix-eier Johan H. Andresen.
– Løypene går en del på veier eid av Johan H. Andresen, som stiller skogsbilveiene til disposisjon til løypekjøring. Det er vi meget fornøyd med, sier Ringstad.

Andresen selv ønsker skiløpere velkommen.

«Når planlagt hogst er ferdig og tømmer kjørt ut for sesongen, så er det naturlig å gi folk mulighet til å bruke Swix-produktene sine!», skriver Andresen, som eier Swix, i en epost til DN.

Også på Skiinfo.no, som har oversikt over alpinsteder i Norge, er Drammen i toppen av snødybdelisten.

Lokale forskjeller

I Skiforeningens løypeområder ble Kjekstadmarka, naboområdet til løypenettet nord for Drammen, snøvinner. For eksempel er det i området mellom Røyken og Lier målt snødybder helt opp mot 50 centimeter snø og en god del løyper er kjørt opp. Vestmarka kan også vise til flere mil med løyper. Men også her er det lokale variasjoner og løypene blir slitt av den store utfarten. Nå er det først og fremst områder som ennå ikke har løyper som blir kjørt fordi slitasjen på eksisterende løypenett blir for stor.

Selv om Nordmarka fikk mer moderate mengder med snø er det også løyper her allerede. Her fra Tryvann sist søndag. Foto:
Selv om Nordmarka fikk mer moderate mengder med snø er det også løyper her allerede. Her fra Tryvann sist søndag. Foto: (Foto: Fredrik Gade/Skiforeningen)
– Vi får både positive og negative tilbakemeldinger. Det har noe å gjøre med forventningene folk har. Noen er kjempefornøyde med å ta steinskiene og få brukt dem. Andre tolker det slik at dersom det er preparert er det skuffelse om det ikke er perfekte løyper og forhold. Man må ha i bakhodet at vi er tidlig i november. Det er en utfordring at det ikke er frost i bakken og vanskelig å få pakket sålen, sier Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

Best siden 2010

På Sjusjøen smiles det bredt denne uken. Der har man ikke opplevd lignende sesongstart siden senhøsten 2010. Nå er blant annet Birken-traseen kjørt til Midtfjellet fra Natrudstilen, der det denne helgen er sesongåpning for skiskytterne.

– Vi har kjørt opp cirka 60 kilometer løyper her. Men alt er ikke bra. Men det er veldig bra rundt Moste og Midtfjellet, Kroksjøen og Sjusjøen. Det er en rundløype på 17 kilometer, sier Johannes Haukåsveen når han skal vurdere deres beste skiløype nå.

Løypenettet strekker seg nå også over til Nordseter og Mosetertoppen. Også andre områder både i Gudbrandsdalen, Hallingdal og Telemark har meldt om godt skiføre. Det samme gjelder skidestinasjoner som Beitostølen, Oppdal og Trysil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.