Kampanjen «Tøffest uten fluor» har denne vinteren fått fotfeste blant mange arrangører som ønsker å forby fluorprodukter i skismurning. Fluorfrie glidprodukter som kan konkurrere ut de beste fluorproduktene, som har vært forbundet med helsefare i smøreboden, har latt vente på seg fra de ledende smurningsprodusentene. Nå utfordrer imidlertid noen små aktører den etablerte skibransjen med egne løsninger.

– Vi er ikke skieksperter, men glider er en form for impregnering som skal sitte på en skisåle. Problematikken har vært at det slites for fort av. Vi har jobbet intenst for å finne den rette formelen, sier Stein Husvær i selskapet Scanglide.

– Vi har jobbet intenst for å finne den rette formelen, sier Stein Husvær (til høyre) i Scanglide. Smøreekspert Rune Ek tester produktet.
– Vi har jobbet intenst for å finne den rette formelen, sier Stein Husvær (til høyre) i Scanglide. Smøreekspert Rune Ek tester produktet. (Foto: Gunnar Lier)

Personene bak gliderselskapet har overflatebehandling av blant annet betong og fliser som spesialfelt. Fra våren har de fått oppgaven med få Opera-bygget i Oslo rent igjen etter misfargingen av fasaden. På skimarkedet er de ferske, etter å ha forsket på fluorfrie glidprodukter siden 2012 og blant annet testet seg frem til blandingen sammen med tidligere storløper Tor Håkon Holte og skismører Jan Bjørn Gare.

Vil ikke røpe alt innhold

I 2020 iverksettes nye EU-regler som skal forby såkalt åttekjedede fluorforbindelser i en rekke produkter, deriblant skismurning. Men det blir ikke fluorforbud ennå.

– Det hadde ikke vært noen vits i å komme med et produkt om det ikke kunne målt seg med de beste fluorproduktene. Vi skal ikke si at vi er bedre, men vi er ikke dårligere, sier Husvær i Scanglide.

Svanemerket, det offisielle nordiske miljømerket, har nå sendt ut til høringsrunde om skismurning burde miljømerkes. De understreker at de vil unngå risikoen for at fluorforbindelsene erstattes med andre stoffer som har uheldige miljø- og helsemessige virkninger.

Rune Høiås i Bjørn Myhre Sport sjekker slipen på en ski.
Rune Høiås i Bjørn Myhre Sport sjekker slipen på en ski.

Scanglide har spaltet forskjellige parafinvokser på nanonivå, og det utgjør basen i blandingen som har endt opp på flaskene som flytende glider. Husvær vil ikke oppgi alle ingrediensene, men fastholder at produktet deres er miljøvennlig og at bruken av isopropanol (en form for alkohol) i blandingen skyldes at vann ville fryst og ikke fungert.

Tilpasset EU-regler

Swix har tidligere ikke gitt noen garanti for at det kommer til å finne et fullgodt alternativ til de beste fluorproduktene. Swix opplyser at de har tilpasset glidproduktene, utenom noen pulvertyper, det kommende EU-regelverket som gjelder fra 2020. Det har selskapet gjort gjennom et forskningsprosjekt med Sintef, som hadde en ramme på 17,4 millioner kroner fra 2014. Målet var å finne mindre helsefarlige fluormaterialer og fluorfrie alternativer som kunne konkurrere med de beste fluorproduktene. Det første klarte de. Det andre er per i dag ikke oppnådd.

– Vi er nå involvert i et nytt prosjekt finansiert av det svenske forskningsrådet. Det er et stort prosjekt med mange forskjellige industrier som forsøker å løse problematikken sammen, i stedet for at en liten smurningsindustri med beskjedne midler gjør dette alene, sier forskningssjef Christian Gløgård i Swix.

Swix har nå fluorholdige skismurninger som tilfredsstiller EU-reglementet som kommer i 2020. Noen pulverprodukter vil per i dag ikke klare kravet fra 2020, mens andre er innenfor. Gløgård sier at smurningsprodusenten ser på dagens skismurning, som er merket «future cera» på pakningene, som et mellomtrinn. Han tror det uansett det går mot en generell utfasing av fluor i en rekke bransjer fremover.

– Vi har selvsagt diskutert hva som ville skjedd dersom vi bare faser ut fluorprodukter helt. Men slik markedet er nå, ville nok det fylles opp av konkurrenter som fortsatt ville brukt fluor, sier Gløgård.

Han anslår at de alternativene produktene de testet mot sine beste fluorprodukter på møkkete vårsnø, kunne gli opptil 10–15 prosent dårligere.

Blander metoder

Ole Kristian Sauge sier han det siste året har opplevd langt større pågang for sin egenutviklede stålsikling, et verktøy som kan fungere som en erstatning for steinsliping og mye av glidingen av ski.

– Jeg ønsker at folk tør å prøve noe miljøvennlig som gjør at det blir likt for alle uten bruk av dyre produkter. Men jeg har ikke noe problem med å innrømme at fluorprodukter er bra for gliden. 90 prosent av gangene blir gliden bedre med produkter med høyt fluorinnhold enn bare stålstikling, sier Sauge, som har avtale med landslagene i langrenn og skiskyting der de bruker stålsiklingen sammen med tradisjonell skibehandling.

Han tror en del klubber, som nå har vist interesse, har vært skeptiske før på grunn av avtaler med lokale sportsforretninger.

Sønnen Andreas Sauge var på godt nasjonalt nivå og ble blant annet nummer 31 i eliteklassen i Birkebeinerrennet i 2016. Da var skiparken hans lagt opp slik at halvparten av skiene var preparert etter farens metode og halvparten tradisjonelt behandlet med steinsliping og annen grunnpreparering.

– Det er ikke slik at dersom man bare stålsikler skiene, så gir det verdens beste glid. Men det kan være på høyde med de andre produktene, og det er en helt miljøvennlig metode og noe man ikke trenger å gjøre så ofte. Og så er det mye riktigere for overflaten av skisålen på sikt da man slipper å legge på kjemikalier og varme opp sålen, sier Sauge.

Få kunder

Ragnvald Reed, som i mange år har jobbet i skibutikken Milslukern, forteller at det fortsatt er et fåtall kunder som er ute etter fluorfrie produkter.

– Det finnes en og annen kunde som etterspør dette i lys av debatten, men vi har ikke sett det mye ute blant turløpere. Men så er det også forskjell på smurning. Rennpreparerte ski med fluorpulver og det fluorinnholdet som er i festesmurning eller lavfluor-glidere, er to forskjellige ting, sier Reed.(Vilkår)

Skei Grande: – Jeg tror kanskje vi har vært naive
Skei Grande om makten til «alternative» nettsteder som Resett
01:42
Publisert: