Tidligere toppalpinist og programleder for 71 grader nord, Tom Stiansen, er bare en av mange felleskikunder som er innom sportsbutikken Milsluker'n i Oslo i disse dager. Skiene, som gir godt feste på de fleste type fører uten å måtte smøres, er den store, nye trenden i langrennsbransjen nå.
– Det er ofte vekslende føre og da er de perfekte. Felleskiene sitter på alt, på is, nysnø og slusj. Jeg går mesteparten av skiturene mine på felleskiene. Særlig her i Oslo, sier Stiansen.
Han var innom butikken for få fikset på en av fellene. Stiansen brukte skiene med stort hell forrige sesong. Nå er også bekjente og hyttenaboer blitt hektet på løsningen.
Butikkene merker den økte etterspørselen. I fjor klarte ikke Milsluker'n å skaffe nok felleski til kundene. Nå har leverandørene våknet.
– Før solgte vi nesten bare racingski. Nå utgjør felleski en betydelig prosent av det vi selger, selv om jeg ikke har sett på tallene ennå, sier butikksjef Ragnvald Reed.
Han påpeker at det denne sesongen også er kommet racingmodeller som kan gjøre felleski interessante også for de mest treningsivrige.
Totalmarkedet har dalt
Totalmarkedet har de siste årene ligget på cirka 300.000 solgte skipar. Det fordeler seg på 100.000 barneski, 100.000 marka-ski, 30.000 fjellski og 80.000 racingski.
– Det forventes at 100.000 av parene innen racing- og marka-segmentet i år er felleski, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Sportsbransjen.
Han legger til at 50.000 av parene som selges totalt er skøyteski.
Prognosen vil i så fall bety en dobling av salget av felleski fra i fjor. Produktet er derfor et sentralt bidrag for skiindustrien som har hatt et dalende salg av langrennsski de siste årene.
Med tidlig skiføre, slik denne vinteren har startet, anser Hansen 300.000 par som en forsiktig prognose for denne sesongen.
– For fem-seks år siden lå skimarkedet på 400.000 solgte skipar. Det var en historisk topp rundt VM i Oslo i 2011 da det var noen veldig gode snøvintre. Så markedet er blitt mindre, sier Hansen.
Avgjørende innovasjon
Swix har vært den tradisjonelt største produsenten av skismurning i landet. Selskapet ser at innovasjonen får effekter for andre deler av vareutvalget deres. Swix produserer også rengjørings- og vedlikeholdsprodukter som er nødvendig for at felleskiene skal fungere optimalt. Men dette er vesentlig billigere enn vanlig skismurning gjennom en sesong.
– Vi ser at dersom det ikke finnes innovasjon over flere år, så faller skiinteressen. Kundene går ikke inn i sportsbutikkene og man taper kampen mot Elkjøp og andre. All innovasjon er bra. Alternativet er at det ikke er spennende å gå på ski lenger, sier Swix-sjef Ulf Bjerknes.
Han sier at deres største konkurrenter er ballbinger og treningssentre, samt at trusselen er dårlige snøvintre. Derfor vil han ha produkter som senker folks terskel for å gå på ski.
Stor vekst
Produsentene tror felleskiene tar av blant et bredt lag av den skiinteresserte befolkningen denne sesongen.
– Det første året solgte vi 13.000 par i Norge. Nå tror vi at vi kommer til å selge nærmere 35.000 par. Det har tatt helt av, sier Nils Hult, administrerende direktør i Madshus.
Felleski vil trolig utgjøre 35 prosent av den totale produksjonen på fabrikken på Biri.
Fischer går ikke ut offentlig med hva de selger av de forskjellige modellene, men salg av felleski kommer trolig til å utgjøre cirka samme andel som for Madshus, i overkant av en tredjedel.
– I tillegg selger vi såkalte crown-ski og fjellski der man kan sette på og ta av feller etter behov. Så smørefrie ski kan fort utgjøre halvparten av markedet i Norge for oss, sier Harald Martinsen, daglig leder i Finor, som har agentur på Fischer-produktene i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.