– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utestengelse, sier Therese Johaug om påtalenemndas innstilling i en pressemelding.
Til NTB sier Johaug-manager Jørn Ernst at 28-åringen opplever straffen som «veldig streng». Det er ikke Expressen-kommentator Tomas Pettersson enig i.
– Et bra forslag av påtalenemnda. Jeg forventet at det ville bli rundt 12-14 måneder. Jeg hører Johaug er overrasket, men det forstår jeg ikke. Innstillingen virker veldig logisk, sier han til TV 2.
Overrasket
TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad synes påtalenemndas innstilling på 14 måneders utestengelse var overraskende streng.
– Jeg hadde trodd at tvilen skulle komme henne mer til gode. At hun hadde lyttet til legens råd med hans autoritet, sier Kaggestad til NTB.
– Enten tror de ikke på forklaringen på kjøp og bruk av kremen (Trofodermin), ellers så går det litt politikk i det. Gir de for lav straff, frykter de nok anke av WADA eller Det internasjonale skiforbundet. Det kan være årsaken til innstillingen på 14 måneder, spekulerer han.
Straffen på 14 måneders utestengelse er en slags gyllen middelvei som Therese Johaug neppe vil anke, mener Erik Karlsson i Aftonbladet.
– Jeg tror det er veldig viktig at hun fikk 14 måneder. Hadde hun fått halvannet års utestengelse, ville det i prinsippet vært det samme som to år, sier Karlsson som er journalist i svenske Aftonbladet.
Fra oktober
Jørn Ernst sier til NTB at Johaug foreløpig ikke har brukt tid på å tenke på en eventuell anke. Manageren viser til at innstillingen nå skal behandles i domsutvalget i Norges Idrettsforbund.
Utestengelsesperioden vil gjelde fra 18. oktober i år, skriver nemnda i en pressemelding. Innstillingen ble offentliggjort tidlig tirsdag ettermiddag. Nemnda har lagt ned følgende påstand:
«Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016.»
Nå er det altså domsutvalget i idrettsforbundet som skal dømme langrennsstjernen. Når en påtalebegjæring kommer dit, får utøveren tre ukers frist til å uttale seg. Deretter vil en muntlig høring bli berammet av domsutvalget.
Bakgrunn
Therese Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken. 28 år gamle Johaug har fått i seg det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Hun skal ha brukt kremen til å behandle en solbrent leppe.
Verken Johaug eller Bendiksen la merke til et stort «doping»-merke på krem-pakken som ble kjøpt inn på samling i Italia. Det ble heller ikke sjekket opp om kremen hadde ulovlige stoffer.
Langrennsesset er for tiden utestengt. Hun har ikke konkurrert denne sesongen.
Relevant for saken er også at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) vurderer å endre sitt regelverk. Det vil kunne gjøre at doptatte utøvere automatisk utestenges i det påfølgende OL. Dette kan slå inn for Johaugs del om IOC endrer koden i løpet av noen måneder.
Venter med uttalelse
Norges Skiforbund vil vente med å uttale seg om beslutningen.
– Vi er ikke kjent med detaljer i innholdet i påtalevedtaket og avventer nå den videre prosessen. Vi mener derfor det ikke er riktig av NSF å kommentere vedtaket før domsutvalget er ferdig med sitt arbeid og har avsagt en dom, sier kommunikasjonssjef i NSF, Espen Graff, i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.