– Jeg syns det har kommet frem noen skremmende ting, blant annet i rutineoppfølging av antidopingopplæring og at det har vært ulikheter i utøverkontrakter når det kommer til antidopingarbeidet. Jeg syns det er skremmende at det ikke er blitt tatt tak i på ledernivå når det har gått så lang tid, sier Fredrik Aukland, NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener i Sveits, til DN når han skal vurdere det som er kommet frem om Skiforbundets oppfølging av antidopingarbeid overfor utøverne.

Espen Bjervig administrasjonssjef i Skiforbundet sier til DN at uttalelsen får stå over hans regning (se mer lenger ned i saken).

Torsdag ble langtidskontrakten Therese Johaug har hatt med Skiforbundet tema i dopinghøringen på Ullevaal stadion. Forsvarer Christian B. Hjort påpekte at Johaugs kontrakt skilte seg fra andre løpere når det gjaldt punktet om å gjennomføre Antidoping Norges antidopingkurs kalt «Ren utøver».

– Det punktet fremgår av andre kontrakter som Skiforbundet har med andre utøvere, men ikke hennes som er en langtidskontrakt, sa Hjort.

Marit Bjørgen på vei inn for å vitne under dopinghøringen på Ullevaal stadion torsdag.
Marit Bjørgen på vei inn for å vitne under dopinghøringen på Ullevaal stadion torsdag. (Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix)

Verdt én million i året

I juli 2014 skrev Skiforbundet for første gang langtidskontrakter med sine tre største stjerner Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby. Kontrakten ville sikre dem rundt én million kroner i året.

Kontrakten omhandlet utvidede sponsoravtaler med enkelte av forbundets sponsorer. Kontrakten kunne sikre utøverne totalt fire millioner kroner frem til etter OL i Pyeongchang i 2018.

Den var utformet som en særavtale for disse tre stjernene på laget. Skiforbundet skulle gjennom avtalen sikre utøverne forutsigbarhet. Samtidig hadde de året i forveien opplevd at Northug hadde brutt med landslaget. Nå har to av de tre utøverne med langtidskontrakter havnet i dopingsaker.

Johaugs manager: -Jeg så hun var preget
Johaugs manager: -Jeg så hun var preget
02:03
Publisert:

Under høringen onsdag ble det klart at Johaug i likhet med andre på kvinnelandslaget ikke hadde tatt opplæringsprogrammet «Ren utøver», før Skiforbundet ga utøverne frist på 48 timer rett etter at Johaugs dopingsak var kjent. 

Også kontrakten til Bjørgens ble først endret etter at Johaug-saken ble kjent. Dette var tre måneder etter at Sundby hadde blitt utestengt etter sitt brudd på dopingreglementet. Bjørgen bekreftet dette da hun vitnet i saken torsdag.

– Vi har endret utøveravtalen. Det står at det er vårt eget ansvar hva vi putter i oss, sier Bjørgen.

Ekspertkommentator i NRK Fredrik Aukland på plass i forbindelse med saken. 
Ekspertkommentator i NRK Fredrik Aukland på plass i forbindelse med saken.  (Foto: Pedersen, Terje)

«Burde være standard»

Fredrik Aukland mener forskjeller i landslagskontrakter viser hvor lite Skiforbundet har tatt tak i antidopingarbeidet overfor utøvere. Han mener ledere i Skiforbundet etter det som er kommet frem de to siste dagene må påta seg mer ansvar for en systemsvikt.

– Antidopingpunkter burde være standardpunkter i enhver utøveravtale uansett hvilken tilpasning man har fått når det gjelder for eksempel sponsorat i avtalen, sier Aukland.

Advokat Gunnar Martin Kjenner sier at mangel på antidopingpunkter i landslagskontrakten bør ha liten virkning på saken for Johaugs del.

– Det taler ikke til Johaugs fordel, men at det hadde gjort det vanskeligere for henne dersom det var slike punkter i avtalen, sier Kjenner, som har vært advokat i blant annet dopingsaken med kappgjengeren Erik Tysse. 

Espen Bjervig i Skiforbundet sier løperne har fått nye like vedlegg til kontrakten, men dette var først sist høst. Stjenernenes kontrakter sier han ikke ble oppdatert fordi de løp fra før Skiforbundet vedtok at de ble et «rent forbund» i 2014, som sikter til antidopingholdning.

– Burde det ikke dette vært oppdatert til å være like kontrakter for løperne?

– Ja det kan du si. Det er ikke store forskjeller. Det er små detaljer som er forskjellig. De vil bli oppdatert, sier Bjervig.

– Det er ikke plikt fra Antidoping. Det er kontrakter mellom Skiforbundet og utøvere. Så ideelt skulle alle avtaler vært like, men de har ikke vært det fordi noen utøvere har hatt lange kontrakter, sier Bjervig.

Marit Bjørgen sammen med Johaug etter verdenscuplangrenn i langrenn i Holmenkollen i 2014.
Marit Bjørgen sammen med Johaug etter verdenscuplangrenn i langrenn i Holmenkollen i 2014. (Foto: Nesvold, Jon Olav)

Klar på Johaugs ansvar

Da Antidoping Norge gjorde sin prosedyre ved advokat Niels Kiær snakket han om hvordan utøvere er underlagt Wada-koden uansett hva landslagskontrakten inneholder. Derfor vil de ha 14 måneders utestengelse av skistjernen, mens Johaugs forsvarer jobber for frifinnelse. Kjær mener derimot Johaug er så erfaren at det burde skjerpe kravet til aktsomhet i saken.

– Hun har ikke gjort noe for å skaffe seg kunnskap om antidoping. Det tror jeg hadde gjort henne mer skjerpet, sier Kiær.

Han er klar på at en landslagskontrakts innhold ikke kan ha noe å si for skyld, selv om Johaugs kontrakt ikke inneholdt punkt om «Ren utøver-programmet». Han påpekte at heller ikke det at hun skal forholde seg til landslagslegen kan spille inn.

– Man kan ikke ha regel som sier at en landslagsutøver har mindre plikter enn det en vanlig utøver har, sier Kiær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.