Påtalenemnda i Antidoping Norge vil utestenge Therese Johaug i 14 måneder. Det ble klart i dag, halvannen måned etter at skistjernen ble suspendert fra all idrett etter den positive prøven på steroidet clostebol.

Påtalenemnda har ikke sett noen annen grunn til at Johaug skulle brukt kremen Trofodermin, som inneholdt det forbudte stoffet, enn at såret på leppen under høydesamlingen i Italia i september trengte behandling. Men de innstiller straff på bakgrunn av det ansvaret Johaug selv har.

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå frem til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sa Therese Johaug i en pressemelding fra hennes advokat Christian B. Hjort.

Tar avgjørelse etter straff

Samtidig sitter de som betaler for driften av Skiforbundet på gjerdet og følger utviklingen. Flere titall millioner står på spill i saken. 

Sparebank 1-alliansen er Skiforbundets hovedsponsor. De inngikk våren 2015 en sponsoravtale verdt rundt 15 millioner kroner i året over tre år, med mulighet for forlengelse i ytterligere to år. Da de inngikk avtalen og presenterte den under Kollen-helgen det året, var allerede Sundby-saken under etterforskning. Deretter kom avsløringer om medisineringspraksis i Skiforbundet, før dopingsaken med Johaug ble kjent i starten av oktober.

– Vil lengden på straffen i Johaug-saken ha noe å si for deres vurdering av sponsoratet?

-Det er åpenbart at utfallet av dom vil påvirke vår vurdering. Så skal vi stille og rolig bruke tid i vår organisasjon på å posisjonere oss når dom foreligger, sier Jon Oluf Brodersen, administrerende direktør i Sparenbank 1-alliansen, til DN.

Ifølge NTB kan den endelig straffen fra domsutvalget i Norges Idrettsforbund drøye i flere måneder på grunn av saksgangen.

Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug var de to store langrennsstjernene sist vinter. Nå har Sundby sonet en to måneder lang straff for brudd på dopingreglementet. Johaug venter på endelig straff, som er innstilt til 14 måneder. Her som vinnere av verdenscupen sist vinter.
Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug var de to store langrennsstjernene sist vinter. Nå har Sundby sonet en to måneder lang straff for brudd på dopingreglementet. Johaug venter på endelig straff, som er innstilt til 14 måneder. Her som vinnere av verdenscupen sist vinter. (Foto: Pedersen, Terje)

– Påvirker oss

DN skrev i sommer hvordan hovedsponsoren først fikk vite om saken med Martin Johnsrud Sundby bare timer før utestengelsen for brudd på dopingreglementet ble kjent for offentligheten. Da hadde sentrale personer i Skiforbundet visst om saken i 18 måneder. Deretter kom et nytt sjokk.

 – Hva er det som gjør at dere fortsatt står ved avtalen deres?

– Vi er en lojal, men krevende sponsor. Vi har lagt en plan for evaluering av sponsoratet. Det knytter seg til endelig dom i Johaug-saken og granskningsutvalgets konklusjon. Der står vi. Det har nå kommet en innstilling fra påtalenemnda i Johaug-saken og den tar vi til etterretning. Vi tar stilling til dette når det foreligger en endelig dom, sier Brodersen.

– Hvordan påvirker sakene dere som sponsor og merkevare?

– Det er klart det påvirker oss. Men vi må komme tilbake til det når det kommer et endelig utfall. Det er åpenbart at vi følger med på det som skjer og tar det innover oss, sier Brodersen og påpeker at vurderinger om disse sakene skader deres merkevare får være opp til de som jobber profesjonelt med å vurdere slike ting.

Skiforbundet vil ikke kommentere saken før domsutvalget i Norges Idrettsforbund har avsagt en dom.

– Vi er ikke kjent med detaljer i innholdet i påtalevedtaket og avventer nå den videre prosessen. Vi mener derfor det ikke er riktig av NSF å kommentere vedtaket før domsutvalget er ferdig med sitt arbeid og har avsagt en dom, sier kommunikasjonssjef i NSF, Espen Graff, i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.