Therese Johaug kjempet med gråten på Ullevaal stadion onsdag da hun på nytt forklarte sin versjon av hva som skjedde under høydesamlingen i Italia. Der behandlet hun leppene med kremen som inneholdt et dopingmiddel, ifølge forklaringen fra 4. september. 

– Jeg tar aldri et legemiddel uten å forhøre meg med landslagslegen, sa Johaug som gang på gang forklarte hvordan hun først fikk leppekremen av landslagslege Fredrik Bendiksen som kjøpte kremen på det lokale apoteket i Nord-Italia.

I opptakten til den muntlige høringen er det stilt spørsmål ved en rekke temaer som fortsatt ikke har kommet frem i den massivt omtalte dopingsaken til skistjernen. 

Et uavklart spørsmål har vært hvilken etterforskning som har ligget til grunn rundt kjøpet på apoteket i Nord-Italia, og om at dette har gjort at man fullstendig har avfeid muligheten for at Johaug selv eller andre kjøpte en identisk krem til henne først.

Reagerer på etterforskning

Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner, som selv har vært advokat i Norges til nå mest profilerte dopingsaker, syns det virker som Antidoping Norge har trodd på Johaug og Bendiksens forklaring fra starten av etter at punkter i etterforskningen av saken er blitt lagt frem på Ullevaal stadion. Kjenner var på Ullevaal stadion for å følge saken.

– Det virker som man ikke har tatt lett på, men tydeligvis trodd på, forklaringen til Johaug og Bendiksen. De har sammenfalt. Så de har tydeligvis lagt det til grunn uten å foreta seg så mye utover det, sier Kjenner til DN.

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken onsdag morgen.
Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken onsdag morgen. (Foto: Heiko Junge,/NTB Scanpix)

Under gjennomgåelsen av etterforskningen under onsdagens høring ble det av Antidoping Norge aldri nevnt om de har undersøkt Johaugs konto for å kunne avfeie sjansen for alternative hendelsesforløp. Det har heller ikke vært tema resten av dagen. Kjenner syns det er rart at man ikke har kommet inn på temaet om Johaug selv har kjøpt kremen.

– Man kunne også forventet at dommeren stilte spørsmål rundt dette om hun hadde kjøpt noe selv. Jeg syns det kunne vært betimelig at Antidoping Norge hadde foretatt seg noe. Tidsintervallet med dette såret har gått over flere dager også, så det er litt merkelig, sier Kjenner som påpeker at etterforskning i idretten bygger på frivillighet og åpenhet.

Det er ikke mulig å få kommentarer fra partene før høringen er avsluttet torsdag ettermiddag.

Undersøkte to apotek

Da Antidoping Norge presenterte sin etterforskning gjennom Birgit Haukland, som har bakgrunn fra Kripos, var dette viktige grep i etterforskningen som ble konkretisert:

** De hentet ut utskrifter av salg på det aktuelle apoteket i Livigno mellom 30. august og 5. september. Loggen viste et kjøp på 18,14 euro som kunne kobles til legens kredittkort. Det ble også gjort samtaler med ansatte.

** Legens kvittering og banktransaksjoner er gjennomgått for å sjekke at han faktisk kjøpte salven med kredittkort.

** Deretter undersøkte man på bakgrunn av et tips informasjon om at TV 2 satt på kvitteringer fra to kjøp av den forbudte kremen i Seiser Alm, samtidig som landslaget hadde oppholdt seg der før de dro til Livigno. Men dette kjøpet var gjort kontant og apoteket hadde ikke videoovervåkning. Dermed kom man ikke videre med dette.

På bakgrunn av etterforskningen og samtaler de har gjennomført med 12 personer som er nedtegnet i et over hundre sider langt dokument har Antidoping Norge havnet på at skistjernen selv ikke har utvist grov uaktsomhet.

Reagerer på teorier

Johaugs advokat Christian Hjort sa i sitt innledningsforedrag under høringen tidligere i dag at han reagerte på ulike teorier som har versert rundt alternative forklaringer til historien fra Nord-Italia.

– Jeg har aldri forstått hvordan faktiske forhold danner grunnlag for konspirasjonsteorier om alternative hendelsesforløp, sa Hjort da han avviste at noen skal ha dekket over for et alternativt kjøp av Johaugs krem, før hun fikk kremen av Bendiksen.

Avhørt etter en uke

Det som er sikkert er at Johaug først en uke etter at Skiforbundet og Johaug ble varslet om dopingprøven var inne til avhør hos Antidoping Norge. Skistjernen sa i sin forklaring at hun ønsket det tidligere, men fikk beskjed om at det skulle vente. Også antidopingorganisasjonen syns det var uheldig at det ikke gikk kjappere, da dommeren i saken hadde kritiske bemerkninger om hvorfor det tok så lang tid.

-Vi skulle gjerne gjennomført samtalen tidligere, sier Britha Røkenes fra Antidoping Norge da hun forklarte hvorfor det ikke skjedde på grunn av at de var klare på at Johaug først måtte ha støtte fra en prosessfullmektig når hun skulle forklare hendelsesforløpet.

Men samtidig hadde også Johaug kontakt med legen Fredrik Bendiksen i mellomtiden.

-Vi fikk forståelse at det var betydelig kontakt med Johaug og Bendiksen i tiden forut for avhøret. Det har vi en viss forståelse for, sier Røkenes.

Da avhøret ble gjort var det samtidig med at også legen Bendiksen og Johaugs kjæreste Nils Jacob Hoff var inne til samtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.