ULLEVAAL STADION: Det er langrennskomitéens leder Torbjørn Skogstad som opplyser om prisen på rapporten etter at granskingsutvalget onsdag ettermiddag la frem sin rapport om Skiforbundets medisineringspraksis.

-Kostnaden ligger på 1,3 millioner kroner per i dag, sier Skogstad til DN.

Det har vært en rekke saker  i media det siste året om landslagsutøvere som skal ha fått astmamedisin når de har kjent luftveisproblemer, uten at de har vært astmasyke. Dette har utøvere som blant annet Therese Johaug og Eirik Brandsdal fortalt åpent om senere.

Under fremleggelsen av rapporten på Ullevaal Stadion ble ikke påpekt rene ulovligheter, men det ble lagt frem flere kritiske bemerkninger til rutinene innenfor helsefeltet til landslaget.

-Mye penger

Prislappen på 1,3 millioner kroner for granskingsrapporten kommer imidlertid på toppen av kostnadene knyttet til sakene med både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. Begge skiløperne er blitt utestengt for brudd på dopingreglementet.

Sundby-saken, som pågikk i 18 måneder fikk nemlig en totalkostnad på 3,3 millioner, fordelt på to år, ifølge referat fra Langrennskomitéens møte i høst. Skiforbundet erstattet blant annet 1,1 millioner kroner til skiløperen etter at han ble fratatt premiepenger som følge av at han mistet Tour de Ski-seier, verdenscupseier og verdenscupen sammenlagt.

Den eksakte kostnaden på advokatutgiftene i Therese Johaug-saken skal offentliggjøres på et senere tidspunkt. Men en del av kostnadsnivået er klart.

-Jeg har det ikke helt konkret, men det ligger på en del hundretusen kroner. Johaug-saken har pågått til nå, og det er en sak der vi har dekket utgiftene sammen med Norges Idrettsforbund i henhold til det utøvere har rett på frem til saken er ferdig, sier administrasjonssjef i Skiforbundet, Espen Bjervig.

Han vil ikke gå inn på om den summen er under en million kroner eller hvordan den eksakte fordelingen på utgiftene er mellom Idrettsforbundet og Skiforbundet. Men totalt ligger disse tre sakene nå an til å koste Skiforbundet rundt fem millioner kroner.

- Vi omsetter for i overkant av 80 millioner kroner, så det er mye penger det er snakk om, sier Bjervig, som ikke vil bekrefte totalsummen for de tre sakene.

Bjervig, som var tilstede under fremleggelsen av granskingsrapporten av norsk langrenn, påpeker at dette er utgifter som fordeler seg over flere regnskapsår. 

Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (t.v) og Mikkel Toft Gimse (t.h) under høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion i januar.
Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (t.v) og Mikkel Toft Gimse (t.h) under høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion i januar. (Foto: Åserud, Lise)

7,5 millioner i reserve

Langrennskomitéen antok i desember at den kom til å gå mot minustall i regnskapet for 2016, etter at flere uforutsette utgifter begynte å løpe. Ledelsen var også usikre på hva sponsorene ville bestemme seg for etter at Johaug-saken ble offentliggjort og sparetiltak måtte på bordet.

-I etterkant er det blitt gjort en jobb med å sette på håndbrekket gjennom å ordne med gratis samlinger og annet. Det er spart mye penger utover høsten, særlig på sportslig satsing, sier Skogstad.

Han forteller at Skiforbundet har en økonomisk reserve i bakhånd på 7,5 millioner kroner. Dette er en pengesekk forbundet i det lengste forsøker å ikke bruke av i forbindelse med Johaug-saken og granskingsutvalget.

-Vi har prøvd å legge opp penger i gode tider så vi har en buffer. Det har vi gjort i overensstemmelse med våre sponsorer. Hvis en sponsor gikk ut skulle vi kunne bruke den nødvendige tiden på å finne en ny. Det har vært tankegangen. Nå er situasjonen blitt en annen. Men vi har klart å stramme inn driften, sier Skogstad.

Martin Johnsrud Sundby sammen med skipresident Erik Røste (t.v.), og landslagslege Knut Gabrielsen under Norges Skiforbunds pressekonferanse i sommer da utestengelsen av skiløperen ble offentliggjort.
Martin Johnsrud Sundby sammen med skipresident Erik Røste (t.v.), og landslagslege Knut Gabrielsen under Norges Skiforbunds pressekonferanse i sommer da utestengelsen av skiløperen ble offentliggjort. (Foto: Braastad, Audun)

Spart millionsum

Landslagssjef Vidar Løfshus antar at de siden i høst trolig har spart en million kroner på driften av landslaget.

-Vi er blitt mer restriktive i forhold til en del ting. Det var tidlig høst at vi så at vi kunne styre utenfor budsjett. Det har vært billige flyreiser, barteravtaler og bruk av gratisdøgn på hotell. Det er enkle grep, sier Løfshus.

Landslagssjefen forteller at elitelandslagenes budsjett for 2017 ligger over 40 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.