Det mener fagansvarlig ved Olympiatoppen Midt-Norge, Øyvind Sandbakk. I tillegg til Northug trekker han frem Frode Estil som eksempel på skiløpere som er blitt gode på å utnytte vårsnøen.

SE VIDEO: Klassisk skiteknikk med Erling Jevne

– Frode Estil var ikke så god til å skøyte, og jobbet voldsomt med teknikk uten at han fikk det til å løsne. Da ga han litt blaffen, og brukte våren til å gå masse flotte skiturer både i og utenfor løypen. Det ga ham en aha-opplevelse som gjorde at han fant frem til flyten og de gode løsningene, forteller Sandbakk, som er forskningskoordinator ved NTNU og fagansvarlig for Olympiatoppen Midt-Norge.

Petter Northug bruker også månedene etter sesongslutt godt, forteller Sandbakk.

– De lange vårskiturene som skøyting på skaren i Meråker, blir brukt til å utvikle teknikk, samtidig som det gir naturopplevelser som gir motivasjon i treningsarbeidet, forteller Sandbakk om Northug.

Han mener det er viktig å utnytte denne tiden godt. 

Viktig å utnytte denne tiden

– Denne tiden etter konkurransesesongen er ekstremt viktig for fremadstormende juniorløpere. Nå begynner ting å automatiseres. Da er det lurt å få til masse rolige skiturer på variert underlag, for å terpe på teknikken man har jobbet fram i løpet av sesongen, sier Sandbakk, som mener man kan spare seg for mye stress på starten av skisesongen hvis man prioriterer tid på ski nå.

– Det er bedre å ha gått på ski utover våren, i stedet for at man jager på for å finne skiføre i november når det er dårlig skiføre. Da er det bedre å senke skuldrene og få gjort litt god barmarkstrening, mener Sandbakk.

Gå turrenn

Det er fortsatt mulig å konkurrere, utover i april er det en del turrenn i kalenderen. Bruk disse rennene som trening oppfordrer Sandbakk.

– Det er fint å få gått litt turrenn på våren, da får man presset hjertet og muskulaturen, i tillegg til at man får brukt teknikken over lengre distanser. Også er det jo artig å være med på. Da kan man ta en pause med rolig trening i mai og vente til i juni med å begynne på rulleski, sier Sandbakk som mener det er flere fordeler med å forlenge skisesongen.

Hvis man har jobbet godt med teknikk i løpet av sesongen, er det nå man er i flytsonen. Da er det ekstra viktig å gå noen turrenn, for å finne roen og flyten så man ikke mister effekten av treningen man har lagt ned, forklarer han.

Kom deg opp om morgenen

– Når det er fint vær i fjellet med skareføre, er det bare å komme seg opp om morgenen mens føret er hardt. Så får man heller spise en god brunsj etterpå. Det er ingenting som er i nærheten av den opplevelsen; Å ha løypene for seg selv og bare flyte av gårde. Da får man både teknikktrening og skiglede, sier Sandbakk.

Flere begynner å skøyte dnPlus

Prioriterer utholdenhetstrening dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.