Rottefella har jobbet med nyutviklingen over flere år. Tidligere i vinter ble det klart at de mistet avtaler for nesten 50 millioner kroner da de to konkurrentene Fischer og Rossignol avslutter sine avtaler, der Rottefella har vært bindingsleverandør. De to skiprodusentene skal nå lage sin egen skibinding.

-Innovasjon blir viktigere enn noen gang fremover, sier administrerende direktør i Torstein Myklebostad i Rottefella til DN.

Han vil ikke ut med hvor mye penger de har brukt på å utvikle bindingen, men  han sier det dreier seg om betydelige investeringer over flere år. 

Fjernstyrt binding

I samarbeid med Semcom Devotek, som har sitt kontor i Kongsberg, har Rottefella utviklet en binding som via en fjernkontroll på staven skal kunne justere bindingen frem og tilbake oppe på platen som er montert på skien. De som har utviklet bindingen mener det skal øke farten i sporet. Bindingen skal kunne justeres frem og tilbake med den hensikt at løperen skal få bedre glid nedover med bindingen justert bakover og lettere feste med bindingen justert fremover. De to selskapene hadde sine første møter tilbake til 2014 og det har ledet frem til nyutviklingen.

-Rottefella har hatt tanker om en løsning som vi har gjort om til et praktisk produkt. Vi har omsatt idéen til noe som skaper en ny brukeropplevelse. Det er kult at de tenker nytt når det gjelder funksjonalitet, sier daglig leder Hans Peter Havdal i Semcon Devoktek.

I 12 år har det vært mulig å justere skibindingen frem og tilbake, men da først når man har tatt av seg skiene. Gjennom bindingen som skal lanseres på markedet i 2018 så er konseptet at dette skal skje i fart gjennom små motorer, som styres via Bluetooth og en app.

- Vi har testet dette med folk utenfor huset og folk er ganske overrasket over hvor lang vi har dratt dette. Vi har fått mye tilbakemeldinger på hvordan folk merker at man girer bakover, sier Myklebostad som forklarer virkningen av økt fart når bindingen glir bakover og løfter festesonen opp og skien blir mer som en stakeski.

Det er felleski som har reddet skisalget denne sesongen og det påvirker også Rottefella, som dominerer det norske bindingsmarkedet. Bindingsprodusenten mener de har vært heldig at deres nyutvikling faller sammen med felleskiene, der man ikke kan justere «festesonen» under. Da er bindingen verktøyet. Etter å ha lansert en manuell variant som man også kan justere i fart til kommende sesong, vil den elektroniske bidningen komme i 2018.

Slik ser den elektroniske bindingen ut som Rottefella skal ha klar for markedet i 2018. Den vil styres av en en spak som monsteres øverst på staven.
Slik ser den elektroniske bindingen ut som Rottefella skal ha klar for markedet i 2018. Den vil styres av en en spak som monsteres øverst på staven. (Foto: Semcom/Rottefella)

Dialog med FIS

Spørsmålet er nå om bindingen blir aktuell for eliteløperne. Det avhenger først av om dette kommer til å bli godkjent innenfor rennreglementet til Det Internasjonale Skiforbundet (FIS). Myklebostad sier det per i dag ikke er begrensninger når det gjelder bidninger i reglementet, men produsenten har jevn dialog med FIS om produktet og personer i FIS har testet produktet som blir rundt 90 gram tyngre av hver driver.

- Vi skal presentere det på FIS-møtet i mai. De har vært positive så langt. Vi ser for oss at det i fremtiden kan være veldig bra i noen løp sier administrerende direktør Torstein Myklebostad som sier dette skal lanseres uansett fordi han ser en bred brukergruppe på nyutviklingen. Han mener kunder og butikker har forstått betydningen av det å flytte bindningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.