Den oppdaterte terminlisten på skirenn.com er et trist skue for turrennløpere på Østlandet. Rennene går som normalt i Oppland og Hedmark, men ellers har det kommet avlysninger i fleng. Fem uker før Birkebeinerrennet, den store norske turrennmønstringen som for mange avslutter sesongen i midten av mars, er listen over avlyste renn lang som en våt vinter. 

I Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold er inntil sist helg bare tre av ti renn blitt arrangert. 220 skiløpere, som også inkluderer trimklassen, er oppført i resultatlistene fra Montebellonatta (Vestfold), Vikerfjellløpet (Buskerud) og Fenstadrunden (Akershus).

Flere hull fremover

Vester-Gyllen og Holmenkollmarsjen har allerede utsatt sine renn til starten av mars. Den ni mil lange klassikeren Grenaderløpet, som skulle blitt arrangert 18. februar, ble avlyst denne uken. 

– De årene det var mange avlysninger, på 1980- og 1990-tallet, gikk deltagelsen drastisk ned i etterkant. Det er helt klart en ulempe å avlyse når man forsøker å opprettholde deltagelsen, sier Håvard Lillegård, rennleder for Grenaderløpet.

Han har opplevd det meste av både vær og føre tidligere. Men i år måtte arrangøren bryte før start for første gang siden 1998. Lillegård velger å være offensiv, men legger godt merke til alle avlysningene rundt omkring.

– Det er kjempesynd for alle som har lyst til å gå seg en tur. Det er ikke alle som er interessert i å reise til Italia for å gå langs en elvedal, selv om det er 2000 nordmenn som gjør det hvert år, sier Lillegård med henvisning til langløpet Marcialonga.

Men også arrangøren i Italia slet med snømangel og løypen ble kuttet fra 70 til 57 kilometer da rennet ble arrangert på kunstsnø den siste helgen i januar.

Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, sammen med Randi Bolstad, som er informasjonsansvarlig for Birken. Her fra målområdet under rennet i 2015.
Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, sammen med Randi Bolstad, som er informasjonsansvarlig for Birken. Her fra målområdet under rennet i 2015. (Foto: Hampus Lundgren)

50 prosent av Birken

Flere av de største turrennene som Vester-Gyllen, Holmenkollmarsjen, Skienern og Thorleif Haugs Minneløp har opplevd å miste 60–70 prosent av deltagerne siden 2012 og 2013,  årene da turrennbølgen var på topp. 

Så langt i vinter har det nærmest vist seg umulig å finne et renn i Oslo-regionen. Men enkelte har fått effekt av snøtørken. Stensfjellrunden i Hedmark samlet sist helg nesten 900 deltagere, noe som var en oppgang på rundt 50 prosent fra året før. 

Birken-sjef Jo Gunnar Ellevold ser glimrende forhold utenfor stuedøren, men har lagt merke til hvordan arrangørene i andre fylker sliter.

– Det er veldig synd med alle avlysningene. Det ligger i folkesjelen både å trene og gå på ski i nærheten av hjemmet, sier han.

Halvparten av deltagerne i Birken er bosatt i Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold som ennå ikke har fått normalt gode skiforhold i vinter.

Birken-buss fra Oslo

Nå setter Birken-arrangøren opp busser for å stimulere interessen for skirennet. Kommende søndag kan folk få busstransport fra Oslo til Rena for å teste Birken-traseen og deretter bli fraktet hjem fra Sjusjøen. 

Til nå i år har Birkebeinerrennet 6500 påmeldinger. I år er forventningen til rennet 10.000 deltagere. 

– Det er kanskje et mer riktig volum at det er 10.000-12.000 deltagere i hovedrennet. Det var kanskje vel i overkant da det var 16.000-17.000 deltagere noen år, sier Ellevold.

Noen lyspunkter er det imidlertid i rennkalenderen. Vindfjelløpet, som er Vestfolds største turrenn, preparerer en reservetrasé til søndagens renn. Arrangøren har klart å lage en løype på til sammen 39 kilometer til det som også er seedingrenn til Birken.

Taper inntekter

Asker Skiklubb satt igjen med rundt én million kroner etter Vester-Gyllen i toppåret i 2012, da rennet hadde 1650 påmeldinger. Klubben budsjetterer opprinnelig med 200.000 kroner i overskudd, noe som krever 600 løpere. Et slikt overskudd utgjør rundt en prosent av klubbens totale omsetning.

Holmenkollmarsjen har i sine krav til påmelding at den er bindende og at de derfor ved avlysning før renndagen kan beholde på 50 prosent av startkontigenten, for å dekke utgifter de likevel har hatt i forbindelse med forberedelser til arrangementet.

Men med nedgangen for turrenn blir overskuddet hos flere tynt etter endt arrangement. For Grenarderløpets del er en nedre smertegrense 150 løpere dersom det i det hele tatt skal være verdt å sette i gang dugnadsinnsatsen for de involverte arrangørklubbene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert: