Ifølge Reuters viser dataene at økonomien i landene som bruker den europeiske fellesvaluta samlet vokste med 0,2 prosent andre kvartal i år. Dette markerer slutten på halvannet år med resesjon.

Det er betydelige forskjeller. Mens veksten i Tyskland blir anslått til 0,75 prosent, krympet stadig økonomien i Spania og Italia i andre kvartal, med henholdsvis 0,1 og 0,2 prosent. Tallene for alle tre land er likevel mer optimistiske enn det analytikere tidligere har ventet.

Oppsving i USA og Storbritannia pluss stadig vekst i Asia blir brukt som forkl#229 på omslaget. Gjennomførte kutt har bidratt til bedring i konkurranseevnen for flere land. Samtidig har land som Portugal og Frankrike fått lenger frist for å nå EUs underskuddsmål.

For europeere flest, og særlig i kriselandene, er det svært langt igjen før tidene blir i nærheten av det man opplevde før nedturen fra 2008. Arbeidsledigheten i de 17 eurolandene er på 12,2 prosent, ungdomsledigheten på 24 prosent og vokser stadig. Flere land frykter vekst uten nye jobber, at næringslivet utsetter nyansettelser på grunn av nervøsitet for kommende magre tider.

Skepsisen er forståelig. Utviklingen i Kina og USA er usikker. Derfor vil ECB, Den europeiske sentralbanken, trolig holde renten på rekordlavt nivå. Sentralbanksjef Mario Draghi ønsker en klar forbedring i innenlands etterspørsel før han endrer kurs. Sentralbankens økning av renten i 2011 er i ettertid blitt beskrevet som feilgrep fra bankens side.

Draghi bekymrer seg også over at at de strukturelle reformene i EUs kriseland går svært langsomt. Dette er dårlig nytt.

Det er europeisk uenighet om hvilken metode som er best for økonomisk opphenting: Å kutte og svette det ut, eller å kickstarte ved stimulanser og godta høyere underskudd. Samtidig har det vært bred enighet om at kriselandene trenger en solid opprydding i offentlig sektor og reform av arbeidsmarkeder som skiller mellom innsidere og de på utsiden.

Hvis oppturen nå kommer uten grunnleggende reformer, har den lengste økonomiske nedturen i etterkrigstidens Europa vært dobbelt tragisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.