1,3 millioner nordmenn har kjøpt seg HD-skjermer, ifølge administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital. Til tross for dette, og at Canal Digital har solgt mer enn 100.000 HD-mottakere, finnes det likevel forholdsvis få tv-kanaler som sender i HD-kvalitet - og ingen av dem er norske.

TVNorge lanserte på tirsdag det som blir Norges første tv-kanal som sender i HD-kvalitet. Lanseringen er gjort i samarbeid med Telenor-eide Canal Digital, og det er foreløpig Canal Digitals abonnenter som får glede av satsningen.

Se innslag på DNtv:

TVNorge HD skal sende parallelt med TVNorge, med samme sendeskjema som TVNorge. Forskjellen er at en del av programmene vil være i HD-kvalitet. Sendingene vil være tilgjengelig for alle Canal Digitals abonnenter, både parabol- og kabel-tv-kunder. Dette blir den første HD-kanalen som vil være tilgjengelig også i Canal Digitals billigste kanalpakke for paraboleiere, den såkalte "Norgespakken".

Norske produksjoner kommer
Administrerende direktør i TVNorge, Morten Aass, sier det finnes ekstremt mye materiell i HD-kvalitet nå, og at en intern vareopptelling i TVNorge viste at tv-selskapet faktisk også satt på en del norskprodusert HD-materiell.

  - Nå i starten vil HD-sendinger utgjøre rundt 5-6 timer på en typisk tv-kveld, og i første omgang vil det være amerikanske tv-serier, sier Aass til Dagensit.no. Blant programmene som vil sendes i HD-kvalitet finner vi CSI, Rome, The Closer, Nigel Marven's Arctic Exposure, Big Bang Theory og Terminator-oppfølgeren The Sarah Connor Chronicles.

- Når vil alt bli sendt i HD?

- Det har stoppet litt opp på grunn av teknologien, blant annet produksjonsutstyr og etterbehandlingsutstyr som har måttet oppgraderes, sier Aass til Dagensit.no. TVNorge vil imidlertid fra 2009 også sende norske produksjoner i HD-kvalitet.

- Ettersom dette er dyrere å produsere, gjelder det å finne produksjoner hvor HD gir noe ekstra, forteller Aass.

Tror konkurrentene kommer senere
Produksjon av HD-innhold krever forholdsvis store investeringer i nytt produksjonsutstyr, og ettersom en HD-kanal krever like mye plass som fire vanlige tv-kanaler i satellittene koster det også mer å sende. Kapasitetskravene setter også begrensninger i forhold til HD-sendinger i det digitale bakkenettet. Per i dag er det ikke nok kapasitet i bakkenettet til å kunne sende i HD.

Aass tror de andre norske konkurrentene, som NRK og TV2, vil komme etter med egne HD-sendinger først når bakkenettet er klart for HD.

Svein Erik Davidsen sier Canal Digital har lange tradisjoner med å samarbeide med TVNorge, og at han er glad for at en norsk tv-kanal nå endelig tør å satse.

- Nordmenn er i Europa-toppen når det gjelder HD-interesse, sier Davidsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Les også testen av Canal Digitals HD-mottaker her.