For 30 år siden lånte Helge Møgster og broren Ole Rasmus penger av faren for å kunne starte for seg selv.

I dag sitter familien på nettoverdier på mellom syv og en halv og åtte milliarder kroner etter mange gode år i fisk og oljeservice.

Ifjor omsatte familiekonsernet Laco for vel 18,5 milliarder kroner og tjente nær 2,4 milliarder kroner.

- Du må ha litt flaks, sant. Og så må du ha de beste folkene, svarer Helge Møgster (58) på spørsmål om hva som er suksessformelen.

Tøff start
Underveis har det imidlertid vært både opp- og nedturer.

Når det har sett som mørkest ut, har Møgster-brødrene beholdt troen på at det kommer bedre tider.

- Aller tøffest var det i begynnelsen. Det hendte vi var usikre på om tingene hadde livets rett. Fisken daua og merdene sakk under føttene dine. Men samtidig så vi at det ville bli stor butikk. Og den indre troen på at dette kom til å bli bra, har vist seg å være riktig, sier Helge Møgster til Dagens Næringsliv.

Beinharde lånekrav
I 1981 ble Helge, som da var 28 år, og den seks år yngre broren Ole Møgster enige om at de ville satse større. De gikk til faren og sa at det ikke var noe gøy på sjøen lenger og at de måtte investere i oppdrett og offshore. Til det trengtes kapital.

- Vi lånte penger av ham til steinharde krav. Her var det ikke snakk om å få noe gratis. Han skulle ha én prosent mer i rente av oss enn det han fikk i banken. Og så forbeholdt han seg en tredjedel av aksjene, sier Møgster.

Dermed var grunnlaget lagt for dagens eierkonstellasjon i Laco, der Ole Møgsters familie og Helge Møgsters familiegren eier 40 prosent hver, og deres fire søsken sitter på de resterende 20 prosentene.

- Vi har vært litt heldige og tjent penger i fisk når det har vært dårlig i offshore, og omvendt. Om det er problemer et sted, kan man likevel ha en god dag når man jobber med den sektoren som gjør det bra, sier Møgster til DN.

Les også: Rike fiskere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.