Oljedirektør Bente Nyland viste til at både begrepene «Helt konge» og «Annus hurrabilis» – overraskelsens år – er brukt for å karakteriserte fjoråret på norsk sokkel. I Oljedirektoratets årlige oppsummering av sokkelåret er det særlig funnene Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen og Skrugard/Havis i Barentshavet som begeistrer.

Men også funnprosenten er god. Det ble funnet olje eller gass i halvparten av alle letebrønner og det ble gjort 22 nye funn.

- Vil komme overraskelser
I morges sendte Lundin Petroleum ut melding om at feltets sørlige del inneholder mindre olje enn først antatt.

Les mer: Nå kan gigantfunnet bli redusert

Det var knyttet spenning til om Bente Nyland ville legge frem direktoratets anslag for storfeltet Aldous/Avaldsnes. Det gjorde hun. OD mener det bør være rundt 1.800 milliarder fat olje, men understreker samtidig at usikkerheten er stor, og spennet i hvor det kan ende til slutt er fra 0,9 milliarder fat til 2,5 milliarder fat. Det skal bores fem til syv avgrensningsbrønner på gigantfunnet i løpet av 2012.

– Det vil komme overraskelser. Feltet er stort. På neste års gjennomgang vil vi forhåpentligvis ha mer sikre anslag for funnet, sier Nyland.

Utfordringer
Selv om det aller meste ser rosenrødt ut når oljenorge ser tilbake på 2011, er det skjær i sjøen påpeker både Nyland og statssekretær Per Rune Henriksen. Kostnadsnivået på sokkelen er i fare for å true lønnsomheten man nå ser i mindre felt. To tredeler av nye ressurser finnes for tiden i eksisterende felt, altså gjennom tiltak for økt utvinning på felt som er i drift og gjerne har vært i drift lenge.

- Dette skjer ikke av seg selv. Det viktigste for oss er at oljeselskapene ikke forsømmer arbeidet med eksisterende felt, og jobber for å holde produksjonen oppe, sier Bente Nyland.

- Rettighetshaverne på alle felt har et ansvar for å hente ut alle utvinnbare ressurser, sier Per Rune Henriksen.

I tillegg har oljeindustrien klima- og miljøspørsmålet hengende over seg.

- Norsk sokkel skal fortsatt være ledende på miljø. Jeg vil gjerne gjenta at vi ønsker reduksjon i CO2-utslippene på norsk sokkel og at selskapene er pålagt å vurdere elektrifisering av nye felt, sier Henriksen, og benyttet anledningen til å minne om at Regjeringen har planer om å legge frem en ny klimamelding første halvår.

Les også: Norge har ikke verdens reneste oljeproduksjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.