Tirsdag la ferdighusprodusenten BWG Homes frem tall som viser at etterspørselen etter nye hus er sterk i Norge. Dermed har pipen til boligbyggeren fått en annen lyd.

For BWG-sjef Lars Nilsen uttrykte stor bekymring etter at Finanstilsynet 1. desember ifjor innførte nye retningslinjer for bankenes utlån til boligformål. Det nye regleverket innebærer at bankene som hovedregel skal gi lån på maksimalt 85 prosent, mot tidligere 90 prosent, av boligverdien.

Frykten for et prisfall i bruktboligmarkedet var stor i BWG, noe som de i sin tur mente ville ramme nybyggingen og redusere igangsettingen av nye boliger. BWG viste til at boligmarkedet i Sverige bråstoppet da tilsvarende krav ble innført sommeren 2010.

- Kundene får låne penger
- Men det ser ikke ut som egenkapitalskravet treffer oss på kundesiden på samme måte som i Sverige, medgir Nilsen nå.

Les: Frykter boligbråstopp som i Sverige

Han mener markedet virker veldig stabilt, og ser at pengene kommer «andre veier».

- Kundene ser ut til å få låne penger. Her har vi sett en risiko, men det ser ut til å fungere fornuftig. Likevel synes vi egenkapitalsmodellen til Finanstilsynet er dårlig. For vi ser at gjennom alle år har banker og kunder vært veldig flinke til å styre dette her. Det er omtrent ingen mennesker i Norge som har gått fra boligen sin. Det systemet har fungert. Egenkapitalkravet løser jo ingen ting. Det er ikke noen situasjon, sier Nilsen.

Nilsen påpeker også at nordmenn har høy boligformue, selv om de færreste har like høy formue som ham selv. Ifølge Kapitals siste oversikt over Norges 400 rikeste er Nilsen til sammen god for 1,175 milliarder kroner.

- Normalt å opparbeide boligformue over tid
- Vi har gjennom mange, mange år hatt et system hvor man har fått tilleggssikkerhet eller hjelp når man gjør et boligkjøp. Det vet vel alle som vokst opp at den, skal vi kalle den familiebanken, har vært i effekt i Norge i mange år.

- Så familiebanken ordner opp?

- Ja, det tror jeg. Men det har den alltid gjort. I Norge er det normalt å opparbeide boligformue over tid. Da jeg kjøpte min første leilighet, stilte mine foreldre opp med kausjon, sier Nilsen.

Lars Nilsen har tjent store penger på boligbyggingsselskapet Block Watne, som opprinnelig ble startet at stefaren Walter Nilsen. I 2004 kjøpte Nilsen ut resten av familien fra Block Watne, og tok BWG Homes på børs i 2006.

- Boligbyggingen må opp
Nilsen tror ikke vi får noen forsinket effekt av egenkapitalinnstrammingen.

- Nei, den burde vi merket umiddelbart. Men vi har altså et annet verktøy i Norge, som vi ikke har i Sverige. Det er jo startlånet. Og det er jo klart at det er en viktig finansieringskilde, spesielt for de unge som skal inn i boligmarkedet. I Sverige har de ikke startlån, så der blir nå de unge stående utenfor boligmarkedet, mener Nilsen.

Han vil ikke spå prisutviklingen i det norske boligmarkedet, men poengterer at det er for lite boliger i Norge, og at det bygges for lite nytt.

- Da blir det et underskudd, og slik kommer det nok til å fortsette i forholdsvis lang tid fremover. Vi må få opp norsk boligbygging for få prisene til å utvikle seg normalt.

Med henvisning til forventet befolkningsvekst, er det behov for rundt 40.000 boenheter i Norge årlig, ifølge Nilsen.

Nå ligger det an til en byggetakt på 30.000, ifølge Prognosesenteret.

Les også:
Har ikke sett noe som tilsier at boliglånsrenten skal ned
Ringnes: - Det er en liten bombe, dette her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.