- For en overraskelse.

Rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities ble tatt på sengen av det rentekuttet fra Norges Bank onsdag.

- Må ha misforstått
Sentralbanksjef Øystein Olsen kutter renten til 1,5 prosent, samtidig som han lover at renten vil bli holdt på dette nivået helt frem til sommeren 2013.

- Vi må ha misforstått årstalen, sier Wilhelmsen.

I årstalen i februar sa Olsen at at han ikke hadde noe ønske om å gjennomføre nye aggressive rentekutt bare for å få prisveksten raskt opp på målet igjen. Han mener hensynet til norsk konkurranseevne og veksten i blant annet boligpriser og utlån også må bli tatt med i avveiningen.

Sentralbanken setter renten med mål om en stabil prisvekst på 2,5 prosent på mellomlang sikt.

I talen viste han til at et kraftig rentekutt vil kunne føre til en særnorsk kostnadsvekst, som riktignok vil kunne få inflasjonen raskere opp, men som også vil kunne føre til en ytterligere svekkelse av konkurranseevnen for norsk næringsliv.

Kroneras
Når han nå likevel kutter renten, overrasker han markedet stort. Ifølge sentralbanken tilsier analysene nå at det trolig tar flere år før inflasjonen er tilbake på målet.

- Tilbakemeldingene vi får fra alle kundene våre nå er «herregud, for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank», sier Wilhelmsen.

Resultatet er blant annet at kronen faller markert. En euro koster i skrivende stund 7,56 kroner, en svekkelse på nærmere 10 øre siden handelen startet onsdag.

- Det gjenstår å se om den kronesvekkelsen holder seg, sier Wilhelmsen.

- Ikke vært noen god kommunikasjon
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er heller ikke spesielt imponert over kommunikasjonen fra Norges Bank. Han mener sentralbanken nå viser at den tar større hensyn til inflasjonsmålet og mindre hensyn til det som kan true den finansielle stabiliteten i norsk økonomi.

- De prøver å si at dette ikke er ny atferd, men det tror jeg ikke noe på. Det er en endring i deres måte å vurdere situasjonen på som er vesentlig. De har tidligere vært nokså avvisende til å ta hensyn til finansiell stabilitet direkte, de har ment dette er hensyn andre virkemidler måtte siktes inn mot, så det er positivt at de endelig gjør det, sier Juel til DN.no.

- Det har ikke vært noen god kommunikasjon rundt dette, det tror jeg er riktig å si. Det er litt overraskende. Det ene er at de senker renten nå, og det andre er at de skal ta hensyn til finansiell stabilitet på denne måten. For det de sa i årstalen var at det var ikke riktig å presse opp kostnadsnivået, at det var mer konkurranseevnefaktoren de var opptatt av. Man hadde også noe om finansiell stabilitet, men det var et attåt-argument, legger han til.

Han mener kommunikasjonen gjør at sentralbanken ikke klarer å være så forutsigbar som den ønsker å være.

- Det er ikke sikkert det er noen god forberedelse av markedene. Det er ikke noe stort problem. Men de sier selv at de legger stor vekt på å være forutsigbare, og da har de ikke truffet helt her.

Les også: Kutter renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.