Den tidligere EU-kommissæren og respekterte professoren i politisk økonomi står nå foran sitt livs trolig vanskeligste oppgave: å få den italienske skuta på rett kjøl etter at Silvio Berlusconi har kjørt den på skjæret.

En ballast på 15.000 milliarder kroner i utenlandsgjeld og en forventet økonomisk vekst på bare 0,1 prosent neste år truer med å sende landet til bunns.

Kanskje hjelper det på tilliten til Italia at den nye statsministeren, som etter planen skal sitte fram til valget i 2013, er Berlusconis rake motsetning. Der hans forgjenger er brautende og mediekåt, er Monti elskverdig, men reservert, og han holder seg helst utenfor rampelyset.

Tøff forhandler

Men innenfor sitt kjølige ytre er Italias nye kaptein kjent som en tøff forhandler.

– Han er ikke en kald teknokrat, han er en varmblodig italiener, rede til å ta jobben uten personlige motiver. Han kommer med ideer, ikke egeninteresser, skriver en av Italias største aviser Corriere della Sera.

Monti er utdannet ved Bocconi, den italienske elitens favorittuniversitet i Milano, og har studert i Yale i USA sammen med blant andre nobelprisvinner i økonomi, James Turbin. Denne uka ble 68-åringen utnevnt til senator på livstid i Italia.

Super-Mario

I 1994 ble han rektor ved Bocconi. Samme år ble han utpekt til EUs konkurransekommissær. Der ble han kjent som «Super-Mario» og utropt til «en av Europas mektigste byråkrater» av bladet The Economist. Han er gift og har to barn.

Monti har i en rekke artikler i italienske aviser langet ut mot Berlusconis regjering. Derfor satt det nok langt inne for den avtroppende statsministeren å selv peke mot Monti som sin etterfølger. Det gjorde han imidlertid torsdag. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.