Oslo Børs falt videre til årets svakeste nivå fredag etter at den amerikanske arbeidsmarkedsapporten skuffet stort. Likevel løftet hovedindeksen seg noe før børsslutt sammenlignet med nivået rett etter at rapporten ble offentliggjort.

Den norske børsen fulgte i hovedsak utviklingen på de andre europeiske børsene der Frankfurt var ned 3,4 prosent, mens nedgangen i Paris og London er på rundt én til drøyt to prosent. Ironisk nok er det børsen i Madrid som kunne skilte med Eurpas beste aksjedag etter et fall på beskjedne 0,4 prosent.

Amerikanske børsen holdt seg også i rødt terreng da Oslo Børs stengte for uken.

Verdens viktigste
Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for mai var betydelig svakere enn ventet. Jobbrapporten er tidligere blitt kalt både "alle nøkkelstalls mor" og "verdens viktigste makrotall", og har ofte stor innvirkning på verdens aksjemarkeder.

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren steg med 69.000 i mai, mens arbeidsledigheten økte til 8,2 prosent, ifølge amerikanske arbeidsmyndigheter.

Samtidig ble sysselsettingen i april revidert til en vekst på 77.000, ned fra tidligere rapporterte 115.000 personer.

På forhånd var det ventet en økning på antall sysselsatte på 150.000 i mai, mens ledighetsraten var ventet uendret på 8,1 prosent, ifølge Bloomberg.

Ventet svak rapport
De svake makrotallene kommer etter at data fra ADP Employer Services torsdag viste at sysselsettingen i privat sektor i USA viste en økning på 133.000 i mai, mens det på forhånd var ventet 148.000.

”Tross for at tallene tidvis korrelerer dårlig med non-farm payrolls, kan det gi en indikasjon på at dagens tall blir noe lavere enn konsensus på 150.000. Skulle sysselsettingen i offentlig sektor fortsette å falle, vil dette bidra til å dra dagens tall ytterligere ned”, skriver meglerhuset DNB Markets i en oppdatering før rapporten ble sluppet fredag.

DNB poengterer at det nå er klare tegn på den bedringen man tidligere så i det amerikanske arbeidsmarkedet i USA rundt årsskiftet er i ferd med å bremse opp.

Nordea ventet også en svakere arbeidsmarkedsrapport. I tillegg trodde de også at ISM-indeksen kunne komme inn på den litt skuffende siden.

”Gårsdagens svake og svakere enn ventet Chicago PMI styrker vårt syn”, skriver de i rapporten. ISM-indeksen kom klokken 16 norsk tid. Det Nordea fikk rett i. Indeksen som måler forventningene til amerikanske innkjøpssjefer viste et fall til 53,5 i mai fra 54,8 måneden før. Det var ventet en nedgang til 53,8.

De negative tallene fra USA sørget for bredt børsfall i Oslo. De ni mest omsatte aksjene på børsen endte dagen med røde tall, mens Hydro med en beskjeden oppgang på 0,04 prosent var en ensom svale på tiende plass på omsetningslisten.

Oslo Børs ligger nå 1,89 prosent lavere enn ved årsskiftet.

Oljeras
Oljeprisene falt også hardt og brutalt etter arbeidsmarkedsrapporten. Dette følger i kjølvannet av kraftige fall tidligere i uken.

Oljeprisen falt under 100 dollar fatet i løpet av fredagen. Et fat nordsjøolje med levering i juli falt 3,42 dollar og handles til 98,45 dollar fatet fredag kveld. Den amerikanske lettolje WTI handles til 83,36 dollar fatet, en nedgang på 3,17 dollar..

Oljeselskapet Statoil endte ned 1,1 prosent til 136,40 kroner, omsatt for 879 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,74 prosent til 377,66 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,373 milliarder kroner fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.