– Vi er ikke interessert i personer som bare er opptatt av kortsiktig vinning, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Backteman i den svenske eierbanken Swedbank til Dagens Næringsliv.

Igår morges ble Jørgen Pleym Ulvness bedt om å på dagen forlate meglerhuset han har ledet i tre år.

Også aksjesjef Peter Wessel og direktør for forretningsutvikling Bosse Langaas må forlate meglerhuset. Svenske Swedbank, som eier 100 prosent av norske First Securities, legger ikke skjul på grunnen for avgangene.

– Vi har ulikt syn på lønn og bonus. Det er forskjellig kultur i Norge og Sverige på dette. Vi har et ganske restriktivt og konservativt syn på bonuser, sier kommunikasjonsdirektør Backteman.

- Vi har ikke blitt enige om hva som er viktig, og ikke viktig
Integrasjonen med Swedbank har ikke gått smertefritt. Dette skyldes ulikt syn både på tempo, veivalg og ambisjoner. I tillegg har en rekke forutsetninger for transaksjonen da de ansatte solgte aksjene til Swedbank, ikke blitt møtt, ifølge Ulvness.

- Vi har ikke blitt enige om hva som er viktig, og ikke viktig, for å utvikle en sterk rådgivningsvirksomhet inn i Swedbank-konsernet. Og jeg opplever at det ikke har blitt levert på de klare forutsetningene som ble satt da, sier Ulvness til DN.no.

15 av de best betalte i First hadde ligningsinntekter på til sammen 96 millioner kroner i 2010. De tre best betalte, Pleym Ulvness, Tor-Egil Aanestad og Peter Hermanrud står alene oppført med 38 millioner kroner i inntekt.

Backteman utdyper overfor DN sitt syn på de høye lønningene:

- Skulle utvikle en sterk rådgivningsenhet
– Jeg tror verden holder på å forandres i den finansielle sektoren. De ekstremt høye lønningene kommer ikke til å eksistere i fremtiden. Det har vært for store forskjeller mellom det norske og det svenske systemet, sier Backteman.

Ulvness' oppfatning var at First skulle utvikle en sterk rådgivningsenhet inn mot Swedbank, og ha ansvar for rådgivervirksomhetens utvikling i konsernet. Samtidig er han ydmyk for at en eier med full kontroll ønsker å gjøre ting annerledes, men som er på tvers av det de ansatte, og i hvert fall han selv, tok sats på.

- Vi skulle ta vår erf#229, vår kultur og vår måte å utvikle virksomhet på til Stockholm, og ikke omvendt, sier han.

- Forskjellige ambisjonsnivå
Ulvness mener Swedbank i stedet tar et steg tilbake.

- Det er mer på mandatet og ambisjonsnivå. Skal man bygge ut en slagkraftig rådgivningsvirksomhet i Swedbank, eller skal man være en produktleverandør inn mot en bank. Det er to typer vidt forskjellige ambisjonsnivå, sier Ulvness.

Etter det DN erfarer, har Swedbank innført et system der kun 60 prosent av avtalt bonus skal utbetales etter årsslutt. De resterende 40 prosent av bonusen får man utbetalt i form av aksjer i det børsnoterte svenske bankkonsernet Swedbank etter tre år, avhengig av meglerhusets lønnsomhet og ansettelsesforholdene da.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.