Du havner aldri i lederposisjon hvis du ikke har de kvalifikasjonene som trengs. Faglig dyktighet er alfa og omega, i tillegg er det en klar fordel å være glad i mennesker.

Men mange gode ledere har i tillegg en god porsjon flaks - mye takket være god timing. Flaks er mye mer enn tilfeldige omstendigheter:

Forskere på flaks og uflaks, eller hell og uhell, påstår nemlig at også dette er en treningssak. Heldige mennesker har det bedre. En heldig virksomhet har det også bedre. Gjennom holdninger og handlinger kan de som jobber der påvirke flaksopplevelsen, og sjefen kan gå foran.

- Tenk optimistisk!
- De som har flaks har satt seg i posisjon til å ha flaks. Som regel er det de som tror de får det til, som har flaks, sier Jon Morten Melhus.

- Det handler rett og slett om å tenke optimistisk.

Sammen med Trond Haugen har Melhus nå kommet med boken "Lure ledere". De to forfatterne, som begge er siviløkonomer med lang fartstid i norsk næringsliv, står også bak bøkene "Latterlig lønnsomt" og "Begeistring!".

Les også:
Slik skaper sjefen vinnere

Ser mulighetene
Odd Reitan, som har bygd opp Rema 1000 til et milliardimperium, er klar på hvorfor han har lykkes:

- Du må ha flaks og ha mange flinke folk rundt deg. Og så må du være flink selv, sa han til Dagens Næringsliv i sommer.

Les mer her:
Slik ble Reitan mangemilliardær

En av de fremste flaksforskerne i verden, professor Richard Wiseman ved Universitetet i Hertfordshire i Storbritannia, har kommet frem til fire egenskaper som karakteriserer mennesker som opplever seg som heldige:To tankesett - to typer mennesker
- Dette er ganske interessant. Du kan bli lykkeligere bare ved å tenke litt annerledes - se mulighetene. Mennesker fokuserer ofte på hva som kunne ha skjedd mer enn hva som faktisk skjedde. Etter en ulykke vil heldige mennesker si at de hadde flaks siden ikke noe verre hendte, mens en uheldig vil si at det var typisk at det var akkurat "jeg" som skulle bli utsatt for en ulykke, forklarer Jon Morten Melhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.