Hovedstyret i Norges Bank besluttet onsdag at styringsrenten blir liggende på 2,0 prosent.

- Veksten i konsumprisene har vært mindre enn ventet, og prisveksten anslås å bli liggende rundt 1,5 prosent frem til neste sommer. Samtidig fortsetter norsk økonomi å vokse moderat, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Han peker på at usikkerheten i verdensøkonomien fortsatt er stor, og at den forventede oppgangen i styringsrentene ute er skjøvet videre ut i tid, og langsiktige renter er svært lave.

- En samlet vurdering tilsier at vi holder renten uendret på dette møtet, sier Gjedrem.

Beslutningen var ventet. Samtlige av de 17 økonomene TDN Finans med snakket med på forhånd ventet at sentralbanken ikke ville gjøre noe med styringsrenten.

2 prosent frem til september 2011
Sammen med rentebeslutningen onsdag kom også årets tredje pengepolitiske rapport. Her kommer det frem at styringsrenten skal holdes på dagens nivå de nærmeste kvartalene, og deretter økes gradvis.

Rentebanen indikerer nå at styringsrenten vil bli holdt på 2,0 prosent frem til august eller september 2011. I løpet av høsten indikeres det to renteøkninger slik at renten er på 2,50 prosent ved utgangen av året.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener den nye rentebanen kan tyde på at den første renteøkningen kommer enten i juni eller i august til neste år.

- Siden kommer det en til oktober, sier Bruce til DN.no.

Han tror utsettelsen kom overraskende på mange av ekspertene.

- Det er for det første mye lengre tid til første økning enn de sa i juni, og det er mye lengre frem i tid enn de aller fleste hadde sett for seg. Vi trodde de ville utsette rentehoppet til mai, sier Bruce.

Det er først og fremst en avmålt prisvekst som har fått sentralbanken til å nedjustere rentebanen. Sentralbanken har et mål om en stabil prisvekst på 2,5 prosent på noe sikt. Ifølge prognosen som ble lagt frem i dag vil kjerneinflasjonen nå 2,4 prosent ved utgangen av prognoseperioden i desember 2013.

Senere vil sentralbanken skru opp tempoet i renteoppgangen. Sentralbanken indikerer at styringsrenten vil være på 2,75 prosent i mars 2012 og på 3,0 prosent i juni samme år.

Ved utgangen av 2012 vil renten ha steget til 3,50 prosent, og til 4,25 prosent ved utgangen av 2013, ifølge prognosen.

Norges Bank har hevet styringsrenten tre ganger med tilsammen 0,75 prosentpoeng siden bunnen på 1,25 prosent høsten 2009.

Neste mulighet for å endre renten er på sentralbankens rentemøte 15. desember.

Les også:

Kommer aldri til å heve renten igjen

Geir (34) halverte boliglånet på to år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.