Han leder Norges største og viktigste selskap. Arbeidsplassen flest nyutdannede ønsker seg til, og som nylig ble kåret til verdens mest beundringsverdige bedrift av det amerikanske økonomibladet Fortune. Selskapet som gjennom havets sorte gull bidrar mer til felleskassen enn noen annen virksomhet i Norge. Han heter Helge Lund.

7 år er gått siden den tidligere Aker og Aker Kværner-toppen troppet opp hos sin eier, Kjell Inge Røkke, med oppsigelsen i hånden. En oppsigelse Røkke neppe ventet, eller ønsket. En oppsigelse som for en periode bragte ondt blod mellom gigantene. Og som førte til Røkkes mottrekk; å ansette konstituert konsernsjef og mangeårig toppleder i Statoil, Inge Hansen til å lede Aker Kværner.

Les også: Helge Lund ny konsernsjef i Statoil - Inge Hansen til Aker Kværner

Overgangen skapte en uforsonlighet mellom Røkke og Lund. Røkke var "skuffet, sint og stolt". Lund hadde "sjelden følt seg mer alene". Hvorvidt forholdet mellom dem er slik i dag vites ikke. Men i 2007 kommuniserte de gjennom brev i media.

Les også: Lund og Røkke om Røkke og Lund

Flere år er gått siden den gang. Kontraksflommen de siste årene later til at konflikten er lagt i bero. Aker Kværner er historie, og Aker Solutions er i dag blant Statoils viktigste og største leverandører.

Annerledes tid hos Røkke
Helge Lund legger overfor DN.no ikke skjul på at tiden i Aker Kværner skiller seg fra den hverdagen han opplever i dag.

Han svarer kort og konsist på at om oppmerksomheten som Aker-topp var stor, så er oppmerksomheten omkring Statoil enorm.

- Oppmerksomheten om Statoil er enda større. Det er ingen overraskelse lenger men det var en overraskelse da jeg begynte i 2004, sier Statoil-sjef Helge Lund.

Han gikk fra å være en godt betalt soldat for Norges mest omdiskuterte næringslivstopp, til å lede det som fortsatt er å anse som en statsbedrift. Eierskapet kunne ikke ha vært mer forskjellig.

Han svarer kontrollert på spørsmålet om hvordan det er å jobbe for såpass ulike eiere. Annerledes. Krevende. Godt drevet der og. Letter såvidt på sløret. Klart det er annerledes når det er en stor primæreier som også er involvert i virksomheten. Vil ikke si Røkke. Synes det er spennende å være del av begge modellene. Lærte mye. Enormt mye i Aker. Krevende prosesser. Oppkjøp. Restrukturering. Fusjoner. Alt i bagasjen.

- Jeg ville ikke vært opplevelsene foruten, sier Lund til DN.no.

Les også:
Historien om Statoil er historien om Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.