Det er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, Kommunenes sentralforbunds (KS), krav om mer av denne bundne tiden som har provosert lærerne mest.

Klokken 16.00 mandag møtes partene i konflikten hos riksmeglingsmannen. Men allerede før møtet tar ett av medlemmene i KS' hovedstyre til orde for å lempe på kravene til lærerne.

-Vi må kanskje diskutere om kravet om 37,5 timers bundet arbeidstid kan reduseres noe. Jeg er opptatt av å finne løsninger slik at vi unngår at en streik rammer elevene. Da må vi være villige til å gjøre slike vurderinger. Og KS har jo signalisert vilje til dialog, sier Haabeth til DN.

Fylkesordføreren i Østfold sitter i det 15 personer store hovedstyret hos arbeidsgiveren KS, som nå risikerer gradvis opptrapping av lærernes streik til en storkonflikt. Helt siden forhandlingene, først om separat arbeidstidsavtale og senere i tariffoppgjøret for lærerne, har KS-hovedstyret stått enstemmig bak forhandlingslinjen som har vært fulgt. Men nå knirker det altså blant KS-politikerne.

KS ønsker at lokale rektorer skal ha større styringsrett over hvordan lærernes arbeidstid fordeles mellom undervisningstimer, felles tilstedeværelse til møter og planlegging og den tiden lærerne selv disponerer til retting og forberedelser. I vårens tariffoppgjør gikk Utdanningsforbundet med på kravet om «normalarbeidsdag». Hovedregelen skulle være plikt for lærerne til å være tilstede på skolen fra 08.00 til 15.30. Lærerne ble sinte. Mer enn 70 prosent stemte nei til forslaget Utdanningsforbundets forhandlere hadde godtatt. Dermed var streik et faktum.

Utvei

KS' hovedstyre har to dagers samling i Oslo tidlig i neste uke. Medlemmene Kristina Hansen (Ap) og Gunn Berit Gjerde (V) tar det for gitt at lærerkonflikten blir tema da. De to nekter imidlertid å kommentere hva de mener kan være en utvei i konflikten. Men DN kjenner til at det i tillegg til Haabeths signal om redusert plikt til å være på skolen, tenkes på å snu en allmenn plikt til en forsøksordning med denne bundne arbeidstiden for en gruppe skoler. Resultatene kunne da evalueres på et senere tidspunkt.

Oslo - som har et eget, separat forhandlingsområde med KS – brukte modellen med forsøksordning og unngikk lærerstreik.

Riksmegler Nils Dalseide og megler Reidun Wallevik gjorde et forsøk på å få partene inn i nye forhandlinger 28 juli. Dette er riksmegleren forpliktet til etter arbeidsmiljøloven når en streik har vart i 30 dager. Forsøket var uten hell. Siden har megler og parter vært i hyppig uformell kontakt før de ble innkalt til nytt møte klokken 16.00 mandag. KS' forhandlingssjef Per Kristian Sundnes har flere ganger uttrykt vilje til ny dialog – og har sagt at arbeidsgiveren er villig til å diskutere «alle konstruktive forslag».

Det er likevel uklart om forhandlerne har fullmakt til å inngå ny avtale mandag eller tirsdag, eller om f.eks. KS må vente på signaler fra KS hovedstyre om nye fullmakter senere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.