For dem som vil inn i skolen, men ikke klarer det nye mattekravet, finnes det fremdeles en bakvei inn.

Mens gjerdet i høst har blitt høyere for dem som skal inn på landets grunnskole- og lektorlærerutdanninger, er det fremdeles ingen minstekrav til mattekarakteren for dem som utdanner seg til lærer via årsstudiet Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU), et studium som tilbys på de fleste av landets universiteter og høgskoler.

PPU er et ettårig pedagogikkstudium som tilbys søkere som har fullført minst en bachelorgrad. Kandidatene kvalifiseres da til å jobbe i skolen fra 5. klasse og oppover.

Kritikk

Regjeringen har fått mye kritikk etter at den i høst hevet karakterkravet i matematikk fra 3 til 4 for å komme inn på landets lærerutdanninger.

Kritikerne har argumentert med at man ikke trenger 4 i matte for å bli en god lærer i andre fag og at norsk skole kan gå glipp av mange potensielt gode lærere.

Regjeringen har fastholdt at mattekravet er nødvendig for alle som vil bli lærere. Vikarierende kunnskapsminister Elisabeth Vik Aspaker uttale til NRK tidligere i august at «man undervurderer konsekvent matematikk som grunnleggende ferdighet. Matematikkforståelse handler om å kunne lese statistikk, og matematikkforståelse handler om å forstå sammenhenger mellom ting.»

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ser imidlertid ikke behov for å sikre at PPU-studentene har god nok bakgrunn i matematikk før de får undervise:

– Vi har bestemt at alle som skal ta PPU må ha en mastergrad fra 2019. Det er et vesentlig høyere krav enn karakteren fire fra den grunnleggende matematikken på videregående, skriver Isaksen i en epost til NTB.

I dag er kravet kun en treårig bachelorgrad for å ta PPU.

– Urimelig

Norsk Lektorlag, som er sterkt tilhenger av å øke karakterkravet, reagerer på at det samme matematikkravet ikke settes også til PPU-studentene.

Lektorlaget organiserer både lektorer som er utdannet gjennom femårig integrert lektorutdanning, som nå har fått et skjerpet mattekrav, og lektorer utdannet gjennom PPU-ordningen, som slipper et slikt krav.

– I prinsippet bør det være de samme høye og gode kravene til alle som skal undervise, sier leder Rita Helgesen til NTB.

– Det blir urimelig hvis de som skal inn på lærerutdanningene, har et høyere krav enn de som skal bli lærer gjennom PPU, mener hun.

Helgesen mener det likevel må være et unntak for PPU-studenter som har gjennomført en universitetsgrad i matematikk.

– De har allerede gjennomført mange studiepoeng med matematikk og trenger ikke underlegges dette kravet, mener hun. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Nå går Norges viktigste renter hver sin vei

Meglerhus ser risiko for svakere krone

 

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.