Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frykter at Danmark enten blir tvunget inn i EUs kvotefordeling av flyktninger eller må forlate Dublin-samarbeidet, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Løkke har en rekke ganger gjort det klart at Danmark verken skal eller vil ta del i EU-planen om en kvotefordeling av 160.000 flyktninger og migranter mellom de 28 medlemslandene. EU-kommisjonen har lagt fram planer om å fordele flyktninger gjennom bindende kvoter, noe som betyr at de fleste må ta imot langt flere enn de hadde planlagt.

Danmark har sluttet seg til Dublin-avtalen gjennom en såkalt parallellavtale som betyr at landet kan sende flyktninger tilbake til andre EU-land. Men systemet har brutt sammen og skal bygges ut. Danmark må derfor bestemme om de skal slutte seg til en mer omfattende modell eller om de skal melde seg ut av samarbeidet, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge EU-eksperten Marlene Wind vil en utmeldelse av Dublin-avtalen gjøre Danmark til et fristed for menneskesmuglere.

Nordisk uenighet

Det er nordisk uenighet om håndteringen av flyktningpolitikken.

Sveriges statsminister er kritisk til at dansk politi lar flyktninger reise gjennom landet uten registrering. Men Finland beskylder svenskene for å gjøre det samme.

Dansk politi tok torsdag avgjørelsen om å slutte å registrere flyktningene som kommer til landet. Det danske togselskapet DSB fulgte opp ved å tilby gratis togreiser. Hundrevis av flyktninger og migranter dro dermed videre til Sverige.

Det liker ikke Sveriges statsminister Stefan Löfven, som sier han forventer at Danmark følger reglene.

– Alle land skal følge Dublin-avtalen, og det betyr at alle land skal registrere flyktningene, sier han til TT.

Løkke Rasmussen sier til Ritzau at han støtter beslutningen om å la flyktningene og migrantene dra videre uten å følge Dublin-avtalens krav om registrering av dem.

Anslagsvis 3.200 personer har ankommet Danmark siden søndag. Av disse har bare 688 søkt asyl i landet. Resten ønsker ikke å gjøre det.

Finsk kritikk

Mens Sverige kritiserer den danske håndteringen, retter Finlands innenriksminister Petteri Orpo kritikken mot svenskene og det statlige jernbaneselskapet SJ.

Ifølge Orpo lar SJ flyktninger og migranter reise videre til Finland og Norge uten å kreve ID-sjekk først.

– Det kan ikke være slik at Sverige som er EU-medlem, Dublin-land og Schengen-land, ikke sørger for at overvåkingen fungerer som avtalt, sier han til nyhetsbyrået FNB.

Et økende antall flyktninger og migranter reiser direkte fra Tyskland til Sverige. Ifølge tysk politi tok rundt 200 flyktninger en Stena Line-ferge fra Kiel til Göteborg torsdag. Ytterligere 120 gikk om bord i en annen ferje til den svenske byen Trelleborg.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Jensen frykter følgene av flyktningdugnad

 
Flyktningkaos i gatene i Rødbyhavn