Da Cappelen Damm kjøpte Larsforlaget fra eventyreren, forfatteren og tv-personligheten Lars Monsen i 2008, hadde selskapet levert millionoverskudd tre år på rad og omsatt for over ti millioner kroner hvert år.

–Vi [ser] fram til å videreutvikle både forlaget og nye bokutgivelser. Vår inntreden i Larsforlaget gir oss et ledende ståsted innenfor et område som griper dypt inn i den norske folkesjel, og som har mange lesere, sa administrerende direktør Tom Harald Jenssen da handelen var i boks.

Monsen selv sa oppkjøpet gjorde at forlaget nå kunne «satse for fullt på nye, spennende prosjekter».

Inntektene borte

 

Fem år etter er både leserne og over 90 prosent av inntektene borte. Larsforlaget har gått fra en omsetning på åtte millioner kroner i 2008 til 800.000 i 2013. I 2013 ble det heller ikke utgitt noen bøker på forlaget, foruten reviderte utgaver av to av Monsens bøker.

Sykdom og salgssvikt

Lars Monsen bokdebuterte med «Norge på langs» allerede i 1991 og har siden den gang utgitt 18 bøker. Han opprettet Larsforlaget i 2005.

Gro Stangeland har vært Monsens redaktør helt siden starten og frem til i dag. Hun sier det er to enkle grunner til at Larsforlaget nå står på bar bakke.
– Lars Monsen har vært syk, det er hovedgrunnen. Uten ham, går det ikke. I tillegg har villmarksbøker hatt en bratt nedadgående kurve, sier Stangeland.

– Vi er fornøyd

Forlagssjef Tom Dahl i Larsforlaget sier både Cappelen Damm og Lars Monsen er fornøyd med nivået på forlagsvirksomheten, inntektssvikten til tross.

– Vi tenker langsiktig og målet er å holde forlaget gående inntill videre. Mer dramatisk er det ikke. Vi kunne godt ønsket oss større aktivitet, men markedet for disse bøkene er begrenset, sier han.

Da Monsens opplevde suksess på tv i 2005, solgte villmarksbøker betydelig bedre. Hadde markedet gått fra dere før dere kom inn?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det foreligger planer jeg ikke kan komme inn på nå, som jeg tror vil løfte salget på et senere tidspunkt.

Var ville etter villmarksbøker

Også Lars Monsens private selskap har slitt med svikt i inntektene.
Også Lars Monsens private selskap har slitt med svikt i inntektene.
Larsforlaget har gitt ut bøkene til en rekke eventyrere og har i tillegg kurs- foredragsholdere i stallen sin, men interessen for villmarksbøkene har i stor grad vilt på Lars Monsen, mener Stangeland.

– Lars Monsen ga en veldig topp for villmarksbøker, og det tok helt av da tv-seriene kom. Nå har trukket seg mer og mer tilbake, men vi kommer med en bok i høst som er skrevet av tolv kjente navn fra villmarkslivet, forteller Stangeland.

Dårlige selskapstall

Også Lars Monsens eget selskap, Lars Monsen AS, opplevde en stor inntektssvikt fra 2012 til 2013. Selskapet gikk med underskudd for første gang siden 2007 ifjor.

Larsforlaget endte med et årsresultat før skatt på 306.000 i 2013. Selskapet har 1.7 ,millioner kroner i egenkapital og 164.000 kroner i gjeld.

Lars Monsen eier fortsatt 34 prosent av Larsforlaget, mens Cappelen Damm eier de resterende 66.

Lars Monsen har foreløpig ikke besvart Dagens Næringslivs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.