Brageprisen skal i år deles ut for 24. gang, og den kritikerroste forfatteren Lars Saabye Christensen, som fikk sitt store gjennombrudd med generasjonsromanen «Beatles» i 1984, kan nå vinne sin andre Bragepris i klassen skjønnlitteratur. Christensen vant Brageprisen i den samme klassen i 2001 med boken «Halvbroren».

Han får imidlertid sterk konkurranse fra de tre andre nominerte. Inger Elisabeth Hansen, Hanna Dahl og Anne Oterholm. Hansen, som er nominert med diktsamlingen «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår», vant også Brageprisen i 2003.

Lik null

Hanna Dahl er nominert med novellesamlingen «Rønneimperiet» som dreier seg om ett og samme tema: ulike former for unntakstilstand i europeiske stridssoner. Novellesamlingen er også hennes forfatterdebut. Selv tviler hun på at hun kan måle seg med etablerte forfattere som Christensen og Hansen, men er likevel veldig overrasket og ydmyk over nominasjonen.

– Jeg tror sjansen for at jeg vinner er lik null. Det er en fin anerkjennelse å bli nominert, men jeg holder en knapp på Inger Elisabeth Hansen, sier hun til NTB.

Anne Oterholm er nominert med romanen «Liljekonvallpiken».

Kritikerrost

En av bøkene som er nominert i kategorien sakprosa er «Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» av Morten A. Strøksnes. Boken har fått stor oppmerksomhet etter utgivelsen og er allerede solgt til flere land.

– Denne nominasjonen er veldig gledelig, og kritikerne har vært utrolig sjenerøse med rosen, forteller Strøksnes til NTB etter nominasjonen tirsdag.

Boken tar for seg to kameraters strabaser gjennom fire årstider med å fange en kjempehai i Lofoten.

Strøksnes vil ikke kommentere konkurransen fra de andre nominerte bøkene, ettersom han ikke har lest noen av dem selv.

Variert

I kategorien sakprosa har juryen også nominert tre andre bøker med vidt forskjellig tematikk. Åse Brandvold er nominert i samme kategori med «En flukt som aldri tar slutt», en dokumentar om 43 afghanske asylsøkere som deltok i asylmarsjen i 2007.

Guro Hoftun Gjestad er nominert med boken «Storbarnsliv. Om å vokse opp med barn», om bekymringene som følger med å få voksne barn. Og Arne Schrøder Kvalvig er nominert med boken «Min fetter Ola og meg», en bok som diskuterer samfunnets definisjon av menneskeverdet til en sterkt utviklingshemmet gutt.

Brageprisen deles også ut i klassene barne- og ungdomslitteratur, og åpen klasse, som i 2015 er krim. Prisen deles ut 8. desember i år av stiftelsen Den norske Bokprisen, som har til formål å utbre interessen for god skriftkultur.

Les også: NOV kutter kraftig - igjen

Fem år etter: Bare ett av fire gründerselskaper lyktes

Ny høring i Vimpelcom-saken

 

Se også:

Telenorsaken på 5 minutter:

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert: