Norske og internasjonale renter trakk opp etter den amerikanske ISM-indeksen falt mindre enn det økonomene fryktet på forhånd. I valutamarkedet svekket dollar seg ytterligere både mot euro og kronen.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen) falt til 48,3 i februar, indeksens laveste nivå siden april 2003, fra 50,7 i januar. På forhånd var ventet et fall i indeksen til 48,0. Indeksen er utformet slik at målinger under 50 tilsier en sammentrekning i økonomien.

-Bevisene bygger seg opp for at økonomien sklir inn i hvertfall en mild resesjon. Med de mye høyere mat- og oljeprisene og med innskrenket kredittforhold, er det ikke mange veier for konsumentene til å fortsette høyt forbruk, sier seniorøkonom Scott Anderson i Wells Fargo & Co. til Bloomberg News.

Dollarsvekkelsen fortsatte mandag og ble i løpet av dagen handlet til rekordlavt nivå mot euro. Mot norske kroner svekket dollar seg til laveste nivå på 27 år, blant annet etter at fortsatt oppgang i oljeprisene ga etterspørsel etter norske kroner.

"Valutahandlere som søker tilflukt fra stigende tap i kredittmarkedene ser mot Norge", skriver Bloomberg News.

Renten på det tiårige norske statsobligasjonslånet NST 472 steg 1 punkt til 4,31 prosent, mens differansen til tilsvarende tyske renter var på 46 punkter. Kronen ble notert til 5,1756 mot dollar og 7,8650 mot euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.