Med solid jobbvekst kommer USAs økonomi seg styrket ut av juni, etter nedgang i første kvartal. Arbeidsledigheten er på det laveste nivået siden starten av finanskrisen.

Arbeidsledigheten i USA er nå på det laveste nivået siden finanskrisen i september 2008, viser tall som kom igår. Ledigheten ligger på 6,1 prosent. Tallene blir sett på som en viktig målestokk på utviklingen i amerikansk økonomi, som viser tegn til bedring etter en laber økonomisk utvikling i første kvartal.

Etter at jobbtallene var kjent åpnet de amerikanske børsene opp torsdag. Den toneangivende Dow Jones-indeksen passerte 17.000 poeng for første gang.

Det ble skapt 288,000 nye arbeidsplasser, flere enn forventet, i juni. En undersøkelse Bloomberg gjorde blant 94 økonomer på forhånd viste at de i gjennomsnitt ventet 215,000 nye jobber.

– Det var en veldig god rapport. Neste steg opp nå for aksjer er 2000-grensen for S & P 500, sier sjefstrateg JJ Kinahan i TD Ameritrade til CNBC.

Det er første gang siden 1990-tallet at jobbveksten har vart i fem påfølgende måneder, ifølge Wall Street Journal.

Også i mai var tallet over forventningene med 224,000 nye jobber. Antallet som har vært arbeidsledige i mer enn 27 uker har falt til 3,1 millioner, og utgjør en mindre andel av det totale antallet arbeidsledige enn på fem år. Analytikere er uenige om hvor lenge trenden kommer til å fortsette.

Samtidig er arbeidsmarkedet fortsatt svakt, og ledigheten historisk høy. Før resesjonen begynte i desember 2007 lå ledigheten på fire til fem prosent.

Størsteparten av de nye arbeidsplassene var lavtlønnede fabrikkjobber, men også antall jobber i privat tjenestesektor er på sitt høyeste siden oktober 2012. Mer høytlønnede sektorer henger etter i jobbveksten.

Ifølge Bloombergs panel av økonomer kommer veksten i andre kvartal til å ligge på 3,1 prosent, og forbruk i husholdningene kommer også til å øke. Gjennomsnittlig inntekt hadde en liten økning for andre måned på rad og lå på 24,45 dollar eller 149 kroner i timen. I midten av juni sa Janet Yellen i USAs sentralbank at hun forventet en fortsatt økning i gjennomsnittslønnen.

– Hvis det ikke blir tilfellet, er jeg bekymret for at forbruket kan synke, sa hun da ifølge Bloomberg.

Målingen av sysselsettingen er basert på tall fra amerikanske bedrifter, mens ledighetstallene er basert på telefonintervjuer med husholdninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.