- Oljeprisen jager nedover for å prøve å påvirke produksjonen, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

Mandag morgen faller prisen på nordsjøolje under 44 dollar fatet. Ikke siden 2009 har oljeprisen vært på dette nivået.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

- En nøkkel

Schieldrop peker på to årsaker bak det siste prisraset: Uro i vekstøkonomier (emerging markets) og overproduksjon av olje.

- Opec (kartellet av oljeeksporterende land, red.anm.) er fortsatt en nøkkel, understreker analysesjefen.

Kartellet skiftet strategi i november i fjor, og prøver ikke lenger å holde oljeprisen oppe ved å stenge igjen kranene. Mandag viser Schieldrop til ferske uttalelser fra Iran om at landet vil øke sin produksjon «til enhver pris» for å sikre markedsandeler.

Iran er på full fart tilbake i det internasjonale oljemarkedet etter den nylig inngåtte atomavtalen. Landet var Opecs nest største oljeprodusent, før sanksjonene ble innført i 2009, påpeker Bloomberg News.

Frykter etterspørselsfall

Schieldrop viser videre til uro i Kina og vekstøkonomiene.

Mandag var det full panikk ved de asiatiske børsene, og Shanghai-børsen falt omlag 8,5 prosent.

- Dette henger sammen med stor skuffelse over at det ikke har kommet tiltak fra kinesiske myndigheter for å kontre den økonomiske situasjonen, påpeker Schieldrop.

Fredag førte svært svake industritall til økt frykt for at kinesisk økonomi for alvor sliter i motbakke. Dette er ventet å få store konsekvenser for andre vekstøkonomier.

- I dette bildet ligger det også en implisitt forventning om svakere etterspørsel etter olje fra disse markedene - som i hovedsak har vært drivkraften for konsumvekst globalt, sier Schieldrop.

Mot 30 dollar

Han understreker at etterspørselen etter olje fra Kina riktignok fremdeles er på vei oppover.

Det store spørsmålet er i dag hvor lavt oljeprisen skal falle før produksjonen stoppes, understreker analysesjefen.

- Og da er kanskje kanadisk oljesand og amerikansk  skiferoljeproduksjon potensielle kandidater for lavere produksjon, sier Schieldrop og advarer:

- Her snakker vi ned mot 30 dollar for å tvinge oljemarkedet til å rebalansere seg.

Han jobber i dag med å nedjustere sine  prisestimater. Pareto Securities kuttet mandag sin prisprognose for Brent-olje til 56 dollar per fat for 2015 fra 65 dollar per fat.

Den forrige prisbunnen ble nådd i desember 2008. Da var prisen på nordsjøolje nede i  36,61 dollar, før den raskt tok seg opp igjen.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.