Om kort tid vil norske veier være dominert av leide biler, tror ekspertene.

Privatleie, eller privatleasing som det også kalles, fungerer vanligvis slik at forbrukeren forplikter seg til å leie en ny bil i en treårsperiode. Leietaker betaler først et startbeløp, deretter en månedlig leie.

Norges tredje største bilmerke ifjor, Volvo, tror konseptet bare vil bli mer og mer poulært i fremtiden.

- Jeg tror at i løpet av tre til fem år, og heller nærmere tre, vil 80 prosent av Volvos salg til private være privatleie, sier administrerende direktør Øystein Herland i Volvo Personbiler Norge til DN.

Økende trend

Privatleie har pågått lenge, men var tidligere forbeholdt firma. Ifjor økte leasing til private kunder med 18 prosent i Norge, viser tall fra Finansieringsselskapenes Forening.

Tallene viser også at:

  • I 2013 gikk fire av ti leasede biler til privatpersoner
  • I de fem årene frem til 2013 har det nesten vært en femdobling av salget av biler for privatleie - fra 1,1 milliard i 2008 til nesten fem milliarder i 2013

Blant de største bilmerkene er det Volvo som topper listen innen næringsregisterte personbiler, hvor også privatleie inngår. Toppsjef Herland understreker at dette er blitt et viktig satsningsområde for Volvo og deres forhandlere.

- Majoriteten av fremtidens bilsalg til private vil være privatleie, tror han.

Mange tilbud

Jan Traaseth i Motor Gruppen Finans har jobbet med privatleie og leasing av biler siden 1984. Han registerer at andelen av privatleie-/leasingsalg har gått opp, spesielt i år.

- Jeg tror det øker nå på grunn av at mange aktører kjører attraktive lavrentekampanjer som gir veldig gode tilbud, høy konkurranse og bekvemmeligheten ved å slippe å måtte selge bilen kan ha noe å si på trenden, sier Traaseth til DN.

- Vi har veldig gunstige avgiftsregler for leasing i Norge, så noen ganger lønner det seg å leie fremfor og eie, tilføyer han.

Traaseth viser også til at bankene har strammet inn på såkalte rammelån med pant i bolig.

Populært blant de yngre bilkundene

Traaseth tror leie av bil kan være attraktivt spesielt for unge bilkjøpere.

- Ved å leie slipper du å oppta deg et billån oppå et studielån og eventuelt huslån, det kan være bekvemmelig for unge bil-kunder, sier Traaseth.

Også Volvo har merket stor etterspørsel blant de yngste bilkjøperne.

- Den største tyngden i etterspørselen etter privatleie ligger hos de yngste førstegangskjøperne, sier Herland.

Sjekk totalkostnaden

Hissigere markedsføring av privatleie gjør at Forbrukerombudet har begynte å følge med.

– Det viktigste er at vilkårene er klare, og at du får den informasjonen som du skal. Når rentenivået er lavt, er det fristende å fokusere på lav rente, men det er ikke sikkert det gir en god informasjon om hva det koster totalt, sa Jo T. Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet til DN tidligere i vår.

Les også:
Dette er Norges mest fremgangsrike kommune
11 grep som gjør CV-en din til gull
Advarer mot utleiefellene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.